Η UBS και οι τραπεζικοί αναλυτές του οίκου ταξίδεψαν στην Ελλάδα και την Αθήνα συγκεκριμένα και πέρασαν τρεις ημέρες συναντώντας επιχειρήσεις  (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, και άλλες) και τη Βουδαπέστη (MOL, Erste Bank Hungary, Wizz Air, OTP).

«Το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μην φανεί με την ασυνήθιστη υψηλή κίνηση στο αεροδρόμιο (για αυτή την εποχή του έτους), καθώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά, γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το ευνοϊκό κλίμα», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

Τα θέματα με τις τράπεζες που κυριάρχησαν είναι η διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, οι χαμηλές μεταβολές (beta) των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023, στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα είναι σαφώς θετικό για τις τράπεζες. Οι διοικητικές ομάδες επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή, επομένως και οι προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές ή ακόμη και πολύ συντηρητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό κόστος των καταθέσεων.

Το guidance των τραπεζών για τις επισφάλειες (Cost of Risk) από τις τράπεζες εκτιμά αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά και επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής, όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη της UBS.

“Στις ελληνικές τράπεζες, μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό στην Ευρώπη και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων», εξηγεί η UBS. Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες δεν αναφέρονται στο report. Στον αντίποδα, οι ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, όπως τη μακροοικονομία και την πολιτική, ιδίως στον αντίστοιχο αντίκτυπό τους στα επιτόκια, στον πληθωρισμό, στην αύξηση του ΑΕΠ και στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιονομική πολιτική μιας πιθανής νέας κυβέρνησης, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος, το ελληνικό κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

 Διαβάστε ακόμη

Τι «βλέπει» η S&P για τις ελληνικές τράπεζες – Οι αναβαθμίσεις και τα επόμενα ορόσημα

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing

G7: Που… σκοντάφτει το σχέδιο για την σχεδόν καθολική απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ