Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η UniCredit αξιοποίησε τη βοήθεια του Ρικάρντο Ορσέλ, αδελφού του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, προκειμένου να προωθήσει τη συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία.

Ο Ρικάρντο Ορσέλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικά υποστηριζόμενης ρωσικής τράπεζας VTB Group, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πρόσφατης συμφωνίας αποεπένδυσης της ιταλικής τράπεζας από τη ρωσική αγορά.

Η εμπλοκή του, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας κατάφερε να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, αξιοποιώντας την εμπειρία ενός τραπεζίτη που υπήρξε επί χρόνια από τα πιο γνωστά δυτικά στελέχη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Μόσχας. Ο Ρικάρντο Ορσέλ έχει πλέον αποχωρήσει από τη VTB, η οποία βρίσκεται υπό δυτικές κυρώσεις.

Σύμβουλος της UniCredit με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου

Η UniCredit επιβεβαίωσε ότι ο Ρικάρντο Ορσέλ κατέθεσε πρόταση σχετικά με τις ρωσικές δραστηριότητες της τράπεζας και στη συνέχεια ορίστηκε ανεξάρτητος σύμβουλος από το διοικητικό συμβούλιο για την υλοποίηση της διαδικασίας.

Όπως ανέφερε η τράπεζα, η συναλλαγή που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα αποτέλεσε το επιτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της εργασίας.

Η υπόθεση αναδεικνύει παράλληλα και ζητήματα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, Στέφανο Γκάτι, η τοποθέτηση συγγενών κορυφαίων στελεχών σε τέτοιους ρόλους διέπεται από αυστηρό πλαίσιο κανόνων της Τράπεζας της Ιταλίας για συναλλαγές συνδεδεμένων μερών.

Όπως εξήγησε, κάθε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ελέγχεται από τις εποπτικές αρχές και αξιολογείται από ειδική επιτροπή, το διοικητικό συμβούλιο και τους νόμιμους ελεγκτές της τράπεζας.

Η πίεση των αρχών για έξοδο από τη Ρωσία

Η UniCredit συγκαταλεγόταν για χρόνια στις μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες με παρουσία στη Ρωσία, διατηρώντας δραστηριότητες ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών εποπτικών αρχών να αποχωρήσει.

Τον Μάιο η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μη δεσμευτική συμφωνία για την πώληση μέρους της ρωσικής θυγατρικής της σε ιδιώτη επενδυτή με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διατηρώντας μόνο τη δραστηριότητα πληρωμών στη Ρωσία.

Λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τον αγοραστή, πέρα από το γεγονός ότι εδρεύει στα ΗΑΕ. Το Ντουμπάι έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε βασικό κόμβο για επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία, μετά τον περιορισμό παραδοσιακών κέντρων όπως η Βιέννη λόγω των κυρώσεων.

Ο νεότερος αδελφός του Αντρέα Ορσέλ υπήρξε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της VTB και αντιπρόεδρος της επενδυτικής θυγατρικής VTB Capital. Αποχώρησε από τη Ρωσία το 2022 και στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού Polymetal International και αργότερα στον εμπορικό οίκο αγροτικών προϊόντων Quanton Commodities.

Παρά την αποχώρησή του, οι δεσμοί του με τη ρωσική αγορά θεωρούνται σημαντικό πλεονέκτημα σε μια διαδικασία που παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη.

Η κρατικά ελεγχόμενη VTB εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας, με πρόεδρο τον Αντρέι Κόστιν, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα επέβαλε αυστηρότερους όρους για την αποχώρηση δυτικών επιχειρήσεων, απαιτώντας σημαντικές εκπτώσεις στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ειδικές εγκρίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία της UniCredit θα χρειαστεί προεδρικό διάταγμα και έγκριση από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Υπό το βάρος των εποπτικών πιέσεων, η UniCredit έχει ήδη περιορίσει σημαντικά την παρουσία της στη χώρα, καθώς το 2022 συγκαταλεγόταν στις 15 μεγαλύτερες τράπεζες της ρωσικής αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Τιμ Κουκ: Αναπόφευκτες οι αυξήσεις τιμών στα iPhone – Συμφωνία Apple και Intel για παραγωγή chips στις ΗΠΑ

Αγορά εργασίας: Τι ζητούν οι εργαζόμενοι από το γραφείο της επόμενης ημέρας

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 25%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα