Τρία «καυτά» θέματα που θα μπορούσαν να βάλουν εκ νέου… φωτιά στο deal με τη JP Morgan περιλαμβάνει η γενική συνέλευση της Viva Wallet, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε των σχετικών προθεσμιών και την αγορά να βοά πως ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει διάσταση απόψεων για σειρά ζητημάτων, έρχεται η σημερινή γενική συνέλευση, τα θέματα της οποίας είναι ικανά να πυροδοτήσουν εκ νέου το κλίμα. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την πρόσκληση, πέρα από τη συνήθη θεματολογία αντίστοιχων συνελεύσεων, δηλαδή την υποβολή και έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και της συνολικής διαχείρισης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι μέτοχοι της Viva Wallet καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» και στα εξής:

-Τη χορήγηση αμοιβών, τόσο για την προηγούμενη, όσο και για την επόμενη χρήση, μελών του Δ.Σ. Η πρόταση αυτή από μόνη της δεν συνιστά πρόβλημα, στην περίπτωση της Viva, ωστόσο, έχει προηγηθεί συμφωνία μετόχων, στην οποία ρητώς αναφέρεται πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

-Μία μελλοντική αρχική δημόσια προσφορά (IPO) των μετοχών της εταιρείας ως κατάλληλο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό στόχο. Το μετοχικό κεφάλαιο της Viva Wallet κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 αποτελείτο από 1.603.714 κανονικές μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ η κάθε μία. Στις αρχές του περασμένου έτους δε, η JP Morgan υπέγραψε shareholders agreement, βάσει του οποίου μελλοντικά θα αποκτούσε την πλειοψηφία της Viva, αγοράζοντας και το ποσοστό των ιδρυτικών μετόχων ή τουλάχιστον μεγάλο μέρους αυτού. Στην εκπνοή του 2022 η αμερικανική τράπεζα απέκτησε τις μετοχές όλων των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca, όπως και του family office της Μαριάννας Λάτση.

-Την τροποποίηση του προγράμματος δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών της εταιρείας με ισχύ από 16.12.2022. Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της στρατηγικής συνεργασίας με την JP τον Δεκέμβριο του 2022 η Viva Wallet κατάφερε να ανταμείψει τους κατόχους του share option plan (199 από τους υπαλλήλους της) με περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, κ. Χάρη Καρώνη, «το stock option plan παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης. Το 2022 διανεμήθηκαν περίπου 50 εκατ. δολάρια που αντιστοιχούν σε 35.000 μετοχές σε 200 υπαλλήλους της Viva Wallet, ανταμείβοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεισφορά τους και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα stock options που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ευρώπη. Οι υφιστάμενοι και νέοι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος ενός νέου, ανανεωμένου προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης, ενός ουσιαστικού μέσου για την προσέλκυση νέων ταλέντων από όλη την Ευρώπη, τα οποία μοιράζονται την κουλτούρα, το όραμα και τις αξίες της Viva Wallet».

Βάσει της πρόσκλησης, σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης ή μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας κατά τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 τότε θα διεξαχθεί επαναληπτική την 13η Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, εφόσον οι Αμερικανοί δεν συμφωνήσουν σε κάποιο από τα παραπάνω θέματα, τότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης που, σε κάθε περίπτωση, δεν ευνοεί τα όποια σχέδια της Viva.

Διαβάστε ακόμη

Φοιτητική κατοικία: «Κλειδί» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για την Εφορία

Το όνειδος και οι ευθύνες για τον φόνο στο πλοίο, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μόνο ομιλία και συνέντευξη, ο Αντρέα, η Κλαούντια και η Avramar

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ