Διακυμάνσεις σημειώνονται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η παγκόσμια επιβράδυνση θα κάμψει τη ζήτηση παρά τα σήματα της αγοράς για σταθερότητα στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Το αμερικανικό αργό μετά από απώλειες 1% που σημείωσε νωρίτερα στις συναλλαγές των ασιατικών αγορών, κατέγραψε άνοδο προς τα 109 δολ/βαρέλι (+0,56%). Σήμερα πάντως ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι χαμηλότερος απ’ όσο είναι συνήθως τις Δευτέρες λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ κινείται στα 112,30 δολ/βαρέλι με άνοδο 0,62%.

Το πετρέλαιο πάντως παραμένει πάνω από 40% υψηλότερα τη φετινή χρονιά παίρνοντας ώθηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πυροδότησε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες επηρέασαν τις ροές ρωσικού πετρελαίου.

Οι τιμές πολλών προϊόντων παραμένουν ανεβασμένες και η  Vitol Group, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι τα αυξανόμενα κόστη καυσίμων αρχίζουν να πλήττουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Βίβεκ Νταρ, αναλυτή εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg «για την ενέργεια, βλέπουμε σίγουρα την καταστροφή της ζήτησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές».

Οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ — που θα απειλούσε τη ζήτηση πετρελαίου — έχουν κλιμακωθεί καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς για να καταπολεμήσει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου πρόκειται να δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Στην Κίνα, ενώ οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έθεσαν υπό έλεγχο προηγούμενα κρούσματα κορωνοϊού σε μεγάλες πόλεις, ο στόχος για μηδενικά κρούσματα   αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Αρκετές εκατοντάδες κρούσματα αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Aνούι.

Διαβάστε ακόμη:

Ιωάννης Μαρτίνος: Ίδρυσε την εταιρεία προμήθειας καυσίμων Shipergy 

Nomura: Η ύφεση θα χτυπήσει όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη – Ποιες θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα

ΥΠΕΝ: Πώς το LNG και το L-CNG θα μπει στα πρατήρια