Τις θετικές επιπτώσεις του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών σπεύδει να σκιαγραφήσει η AXIA, η οποία λαμβάνει ως σχεδόν δεδομένo τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις (πιθανές) επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου. 

«Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μια πολύ θετική αντίδραση των ελληνικών μετοχών, χάρη στις προσδοκίες διατήρησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση που διάκειται φιλικά προς τις αγορές, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινό της report. 

Προσθέτει, δε, ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί ότι διαπραγματεύεται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τις ξένες αγορές, ενώ ξεχωρίζει συγκεκριμένες μετοχές, οι οποίες θα επωφεληθούν σημαντικά από τη μείωση των πολιτικών κινδύνων. 

«Η Ελλάδα έχει εισέλθει σ’ έναν αναπτυξιακό κύκλο κι αυτό ήδη αντανακλάται στην αγορά. Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν έναν θετικό καταλύτη για τους επενδυτές, ενώ η επίδοση του Χρηματιστηρίου μέσα στο 2023 εξακολουθεί να καθοδηγείται από το ισχυρό οικονομικό momentum, την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, την ενίσχυση της κερδοφορίας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις» επισημαίνει η AXIA. 

Πάντως, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μια ευκαιρία τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσουν να προσελκύσουν περισσότερες ψήφους, εντείνοντας τη ρητορική τους και αυξάνοντας την πρόσκαιρη αβεβαιότητα. 

Έτσι, αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μεταβλητότητας στην χρηματιστηριακή αγορά στο χρονικό διάστημα έως τις δεύτερες κάλπες.   

Επανερχόμενη στις μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν από το νέο πολιτικό τοπίο, η AXIA σπεύδει να κάνει μια διάκριση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες: 

  • Αυτές που θα ωφεληθούν απευθείας από την πολιτική σταθερότητα  
  • Αυτές που θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αναταραχή στο πολιτικό πεδίο 
  • Αυτές που θα ωφεληθούν από την προοπτική ταχύτερης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας 

 

Όσον αφορά την πρώτη υπο-κρατηγορία, η χρηματιστηριακή εταιρεία διακρίνει τις μετοχές των ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνικής Τράπεζας. 

Πρόκειται για εισηγμένες, στις οποίες το δημόσιο διαθέτει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών και για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ τασσόταν υπέρ της ενίσχυσης του κρατικού ελέγχου.  

Ας σημειωθεί ότι το μερίδιο μετοχών του δημοσίου στη ΔΕΗ ανέρχεται στο 34%, στα ΕΛΠΕ στο 35,4% και στην Εθνική Τράπεζα στο 40,3%.  

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η νέα σελίδα, ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας και μια δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023 – Αποτελέσματα: Tι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική ήττα – Με τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα της κάλπης – Η επόμενη ημέρα, τα νέα ρεκόρ και ο αστερίσκος

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ