Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με τον Γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών στις 825,02 μονάδες μετά την θετική συνεδρίαση της Παρασκευής όπου έκλεισε με άνοδο 0,95% και τελικά με θετική εβδομαδιαία απόδοση τελικά κατά 4,12% με την αγορά τελικά να βρίσκει στηρίγματα στην καλύτερη του αναμενόμενου απολογισμό της ζημιάς της πανδημίας στο ΑΕΠ του 2020 μιας και η ύφεση για το σύνολο του 2020 έκλεισε τελικά στο 8,2% και όχι στο 10,05%, που ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης, αποφεύγοντας έτσι τη διψήφια ύφεση αφού η ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 7,9% του ΑΕΠ αρκετά χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα.

Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 10,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση αναθεωρήθηκε στο 13,8% από 14,7%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο η οριακή ανάπτυξη διορθώθηκε στο 0,1% από 0,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Πρωταγωνιστής την προηγούμενη εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος έκλεισε για την πρώτη εβδομάδα του μήνα θετικός κατά 12,20% στις 525,38 μονάδες αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για το χρηματιστήριο Αθηνών και πόσο επηρεάζει την κίνηση του με τους επενδυτές να δραστηριοποιούνται ξανά στις Τράπεζες μετά από απουσία δυο μηνών.

Η αιτία για αυτό είναι μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα στον Τραπεζικό τομέα που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα. Η Alpha Bank προχωρά επίσημα πλέον στην τιτλοποίηση του Galaxy έχοντας αντλήσει ταυτόχρονα 500 εκατομμύρια ευρώ, η Εθνική Τράπεζα είναι ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής στην CVC και παράλληλα προχωρά την τιτλοποίηση Frontier και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ενώ από την μεριά του κράτους, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙ ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα. Εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο εξελίξεις έχουμε και στον κλάδο της ενέργειας με την ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες μετά από επτά χρόνια να βγαίνει στην αγορά με έκδοση νέου ομολόγου ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει άμεσα και με επιτόκιο κοντά στο 4%.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να τα διαθέσει για αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού της και αυτή η έκδοση θα έχει την καινοτομία ότι θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας με συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέσα από την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου. Τεχνικά τώρα και από την στιγμή που ο Γενικός δείκτης έχει ξεπεράσει πάλι τις 800 μονάδες με τον ημερήσιο όγκο να έχει αρχίσει να αυξάνεται οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα ηνία της αγοράς κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών όπως η ζώνη των 800 μονάδων που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης. Κατά τα λοιπά η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα ξέφωτο ανόδου έως τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν τη θετική τους άποψη για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Λευτέρης Σαμαράς (DHL Express Hellas): Η πρόκληση μεταφοράς των εμβολίων και οι νέες επενδύσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαρτίου