Αγορές

ΧΑ: Οριακές κινήσεις – Στο επίκεντρο οι τράπεζες

  • Χρήστος Λαΐνας


Σίγουρα μετά από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων μηνών (περίπου 100% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) πολλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “φτηνές”

Αρνητικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,15% στις 923,60 μονάδες με τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα να επικεντρώνονται καταρχάς στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στην αυριανή γενική συνέλευση της Alpha Bank καθώς και στις νέες επιχειρηματικές συνεργασίες.  H αγορά συνεχίζει να είναι μεσομακροπρόθεσμα long αλλά έχει εστιάσει στην τριπλή λήξη των παραγώγων που έχουμε την Παρασκευή.

Με την αγορά να είναι σε υψηλά 17 μηνών το πιο πιθανόν και σήμερα είναι να δούμε ένα rotation των χρημάτων σε μετοχές του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς τις 950 μονάδες με την προϋπόθεση ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα και ότι η ρευστότητα θα επιτρέψει η οποιαδήποτε ρευστοποίηση θέσεων να είναι “αναίμακτη” για την αγορά. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, όσο η αγορά έχει αυτή την καλή εικόνα, ενώ σίγουρα η υπέρβαση και κατοχύρωση του ψυχολογικού επιπέδου των 1000 μονάδων, θα πολλαπλασιάσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελληνική Αγορά.

Σίγουρα μετά από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων μηνών (περίπου 100% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) πολλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “φτηνές”. Όμως οι πιθανότητες να αλλάξουν τα νούμερα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα είναι μεγάλες, λόγω της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Ετσι, το ρίσκο λειτουργεί προς όφελος των Επενδυτών που θα κάνουν τις σωστές επιλογές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,27% και βρίσκεται στις 2.246,73 μονάδες ήπια ανοδικά κινούνται η Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΟΛΠ. Σε αρνητικό επίπεδο και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha Bank και η Ελλάκτωρ με 1,54% και 1,46% αντίστοιχα με την Eurobank, Φουρλής, Jumbo, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Εθνική να κινούνται ήπια πτωτικά.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο χαμηλότερα των 852 μονάδων (θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Επόμενη σημαντική αντίσταση στις 950 και απώτερος στόχος οι 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 908, 896 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 852 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση).

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Τα κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνουν ελπίδες στους “buyers” για αναμέτρηση με τις 2371 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

«Πισωγυρίσματα» για τον Mr. Tesla: Θα ξαναδεχτεί το Bitcoin ως μέσο πληρωμής – Τι λέει στο twitter

Αντικειμενικές αξίες: Μέτρα προστασίας για τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη

Ebury: Ταχεία ανάκαμψη για την Ευρωζώνη – «Δοκιμάζεται» το δολάριο λόγω πληθωρισμού