Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 ευρώ κατέρχεται η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της ευρύτερης καθίζησης της επενδυτικής διάθεσης στις διεθνείς αγορές. 

Είναι ενδεικτικό ότι, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο τραπεζικός τίτλος κατρακυλάει κατά 5% και βυθίζεται στο 1,976 ευρώ, χάνοντας τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Φεβρουαρίου. 

Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 6,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000 ευρώ αφορούν «πακέτο» στην τιμή των 2 ευρώ. Μέχρι στιγμής, δε, έχουν αλλάξει χέρια τουλάχιστον 3,1 εκατομμύρια τεμάχια.  

Οι μεγάλες απώλειες στην Πειραιώς σχετίζονται άμεσα με το ευρύτερο sell off στον τραπεζικό τομέα, λόγω των εξελίξεων στην αμερικανική Silicon Valley Bank. Άλλωστε, οι τράπεζες στην Ευρώπη χάνουν τουλάχιστον 4%, ενώ στις ΗΠΑ κατέγραψαν την Πέμπτη τη χειρότερη συνεδρίαση της τελευταίας τριετίας. 

Την ίδια στιγμή, το πρόσφατο ράλι ενισχύει την πρόθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη του 2023, τα οποία υπολογίζονται σε +44% από τις αρχές του έτους. Και αναμφίβολα, η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για ρευστοποιήσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί την Παρασκευή κατά 4,73% και περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα.

Στο αρνητικό κλίμα, πέραν όλων των παραπάνω, ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει και η στάση του Ευρωπαίου επόπτη, δηλαδή του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας), στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους. Ένα θέμα – κλειδί για την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Διαβάστε ακόμα

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Πώς το κτίριο του Χυτήρογλου μεταμορφώθηκε στο ξενοδοχείο The Dolli της Grecotel με διαμερίσματα που θυμίζουν εκλεκτικό Παρίσι