Μπαράζ ρευστοποιήσεων καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο «στόχαστρο» των πωλητών, εξαιτίας των όσων δυσάρεστων λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank. Μετά τις βαριές απώλειες στη Wall Street, τη σκυτάλη των απωλειών παίρνει η Ευρώπη, όπου ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χάνει 4%, υπό τον φόβο ενός ντόμινου αρνητικών εξελίξεων. 

Τα γεγονότα πήραν μορφή χιονοστιβάδας αφότου η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε την πώληση μετοχών για να στηρίξει τα οικονομικά της, καθώς κατέγραψε σημαντικές ζημιές στο χαρτοφυλάκιό της. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν ραγδαίες. Τι κάνει λοιπόν η τράπεζα SVB και γιατί προκάλεσε πανικό; Το πρακτορείο Bloomberg καταγράφει όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτήν την στιγμή – και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Τι συμβαίνει στην SVB;

Η δυσκολίες για την SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα, ξεκίνησαν αφότου η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της. Η κίνηση αυτή προκλήθηκε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων στην τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων, λένε οι αναλυτές. Η SVB προέβλεψε επίσης εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων.

Τα παραπάνω φαίνεται να τρόμαξαν αρκετούς σημαντικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Founders Fund του Πίτερ Τιλ, Coatue Management και Union Square Ventures, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, έδωσαν εντολή στις εταιρείες χαρτοφυλακίου να περιορίσουν την έκθεση και να αποσύρουν τα μετρητά τους από την τράπεζα. ‘Αλλοι επενδυτές ζήτησαν από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τουλάχιστον μέρος των μετρητών τους από την τράπεζα, ενώ ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι «θα σταθούν στο πλευρό της SVB».

Τι επιπτώσεις είχε αυτό στην SVB;

Η μετοχή της SVB σημείωσε πτώση 60% την Πέμπτη ενώ τα ομόλογά της κατέγραψαν «βουτιά» – ρεκόρ. Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Γκρεγκ Μπέκερ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, καλώντας τους να «παραμείνουν ψύχραιμοι» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το bank run.

Πώς γιγαντώθηκαν τα προβλήματα της SVB;

Τα προβλήματα της SVB συνέπεσαν με το ξαφνικό κλείσιμο της Silvergate Capital Corp., με τα διπλά σοκ να προκαλούν τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο και να πιέζουν τις μετοχές προς τα κάτω. Ο δείκτης KBW Bank Index – ένας δείκτης αναφοράς τραπεζικών μετοχών – υποχώρησε κατά 7,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. και JPMorgan Chase & Co. διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 5%, ενώ οι μετοχές των ασιατικών τραπεζών ακολούθησαν αργότερα τις αντίστοιχες της Wall Street σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ποιοι είναι οι πελάτες της SVB;

Η SVB είναι στενά συνδεδεμένη με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς είναι η μόνη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και με το 44% των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι.

Ανάμεσά τους είναι η Pinterest, η Shopify Inc. και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Holdings Inc.

Τι θα γίνει μετά;

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αποσύρουν κεφάλαια, αναζητούν άλλα πιστωτικά ιδρύματα όπου μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, ενώ οι επενδυτές σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες παρακολουθούν στενά άλλες τράπεζες που μπορεί επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από τη συγκεκριμένη συνθήκη. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί όταν ανοίξουν ξανά οι αμερικανικές αγορές. Ο ιδρυτής της Pershing Square Holdings Ltd., Μπιλ Άκμαν, έχει προτείνει τη διάσωση της SVB από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;

Το χειρότερο σενάριο για κάθε τράπεζα είναι να καταλήξει με πολύ χαμηλά επίπεδα ρευστότητας ή να υποστεί αρκετές ζημίες που θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά της, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλον στην ουσία την πώληση της τράπεζας σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο ή να προχωρήσουν σε διαδικασία εκκαθάρισης. Ωστόσο, η πώληση μετοχών της SVB θα μπορούσε να αποτρέψει το εν λόγω σενάριο. Ο χρόνος θα δείξει.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ανοίγει πρώτη τον χορό της «εξόδου» του ΤΧΣ – Η κίνηση-ματ με το μέρισμα και οι στόχοι για την επόμενη τριετία

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Γιάννης Ακκάς: Η ώρα της κρίσης και για τα Κλωστήρια Θράκης (pics)