Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές τάσεις δίνουν ώθηση για τις 900 μονάδες

  • Χρήστος Λαΐνας


Ανοδική αντίδραση και από τις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της Fed - Στο επίκεντρο και οι προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande για την συγκέντρωση νέων κεφαλαίων

Θετικό ξεκίνημα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,84% και να βρίσκεται στις 902,26 μονάδες, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες αντιδρούν ανοδικά στις δηλώσεις της Federal Reserve, οι οποίες έφεραν νωρίτερα των πρώτη αύξηση των επιτοκίων και άνοιξαν τον δρόμο για τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας.

Η Federal Reserve έδειξε χθες ότι δεν θα προχωρήσει σε απότομες κινήσεις καθώς θα περιορίζει σταδιακά την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία. «Εάν συνεχιστεί η πρόοδος στην οικονομία, όπως αναμένεται, η Επιτροπή [Νομισματικής Πολιτικής] κρίνει ότι κάποιος μετριασμός στο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μπορεί σύντομα να δικαιολογείται», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande για την συγκέντρωση νέων κεφαλαίων ενόψει και νέων αποπληρωμών στα ομόλογα του αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Όμιλος Evergrande θα αποπληρώσει σήμερα 232 εκατομμύρια γουάν (30,5 εκατομμύρια ευρώ) για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην Εσωτερική Αγορά. Η Εταιρεία θα πρέπει, πάντως, να καταβάλει τους τόκους και σε ένα ομόλογο, σε δολάρια ΗΠΑ, επίσης σήμερα».

Στη σημερινή συνεδρίαση και για όσους εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η ΔΕΗ με τους αγοραστές να μην βιάζονται, ή να μην μπορούν να επαναφέρουν τους δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και με τους πωλητές να περιμένουν το σήμα που θα δώσουν οι Διεθνείς Αγορές, για να αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους. Σαν πιθανότερο σενάριο για το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό άλλωστε το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει δείξει ότι είναι Αγορά μετοχών και όχι δεικτών. Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την ζώνη 904 – 888 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 853 – 848 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 και 800 – 795 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Προσοχή κλείσιμο χαμηλότερα των 892 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου. Όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2174 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 2144 (ημερήσιο “stop long”), 2095 και 1994 μονάδες. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει μπαράζ από κινήσεις «stop short».

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,91% και βρίσκεται στις 2.176,88 μονάδες η JumboAlpha Bank, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Coca Cola και ΟΛΠ σημειώνουν κέρδη άνω του 1% με την Βιοχάλκο, Εθνική, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Πειραιώς ΟΤΕ, AegeanEurobank, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΕΛΧΑ να σημειώνουν ήπια κέρδη. Μοναδική μετοχή χωρίς θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής η Σαράντης η οποία είναι αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος Elton: Στα €3,66 εκατ. τα ενοποιημένα κέρδη το α’ εξάμηνο – Αύξηση 53,11%

Ισπανία: Στο 1,1% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών