(last update 15.25) Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση την προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ μεμονωμενα στηρίγματα παρέχονται από τα blue chips. Ωστόσο, για ακόμη μία ημέρα, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα στο εξωτερικό είναι άκρως νευρικό. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 915,01 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,29 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 910,75 εως 917,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Άνοδος 1% στις τράπεζες

O τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (+1,05% και 630 μονάδες), ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών (7,7% σε τρεις συνεδριάσεις), οι οποίες προήλθαν από τη διελκυστίνδα με την κυβέρνηση. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχάται στο +2,3% και το 1,35 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται στο +1,3% και το 1,01 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,2% και τα 3,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,35% 1,0165 ευρώ 
  • Eurobank +1,03% 1,0305 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,25% 3,678 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,31% 1,35 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 2.219 μονάδες), η μετοχή των ΕΛΠΕ κερδίζει 2,2% και επιστρέφει στα 7,6 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην καλή «εικόνα» των τελευταίων συνεδριάσεων (υψηλό 7μήνου). Κατά 2% διευρύνεται και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ έπεται στο +1,2% και τα 6,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολισθαίνει κατά 0,2%, η μετοχή της Quest Συμμετοχών κατά 1% και η μετοχή της Motor Oil κατά 0,6%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,53% και 1.382 μονάδες), η μετοχή της Autohellas ξεχωρίζει θετικά στο +1,1% και τα 10,4 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να διευρύνεται στο +2,2% και το 1,7 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Με «ταβάνι» τις 920 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών, εν μέσω της επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών, συνεχίζει τη συσσώρευση στα όρια των 900 – 920 μονάδων, με τους αγοραστές να επιδίδονται σε επιλεκτικές κινήσεις σε μεμονωμένα blue chips. Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι οι τράπεζες δείχνουν να ξεπερνούν τις πρόσφατες απώλειες, ευρισκόμενες σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική συνεδρίαση.  

Κι αυτό, παρά το ασφυκτικό «πρέσινγκ» της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των υψηλών χρεώσεων. Μέτρα, δηλαδή, τα οποία δύναται να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία τους.  

Την ίδια ώρα, βέβαια, προβληματισμός εγείρεται από την «εικόνα» των διεθνών αγορών, με τη Wall Street να συμπληρώνει το βράδυ της Τετάρτης την 5η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης φαίνεται ότι επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του πρόσφατου ανοδικού κύκλου. 

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).    

Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).     

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.     

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                    

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,03%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,09% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ μειώνεται κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις, συντηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,1% και τα 72,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,8% και τα 77,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,2% και τα 1.793 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο Σαμαράς με όλη τη ΝΔ και η «βαριά χειραψία», το Nammos και ο σεΐχης του Abu Dhabi, το mega deal του Γερμανού και το χρυσό συμβόλαιο του μετρό

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Trizoni Exclusive – Η πιο εντυπωσιακή ψαριέρα της Ελλάδας