Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη μέρα ήπιας ανόδου με το «βλέμμα» στις 900 μονάδες

  • Χρήστος Λαΐνας


Στο +0,23% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας - Υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη με άνοδο κατά 1,29%

Στα υψηλά ημέρας αλλά κάτω από τις 895 μονάδες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,69% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 894,74 μονάδες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,7% και στις 2.163,62 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με κέρδη 0,865 και στις 1.429,45 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 2,3% και στις 570,35 μονάδες υπεραποδίδοντας έναντι της αγοράς.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,28% με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει έναντι της αγοράς κλείνοντας θετικός κατά 1,29%. Οι τράπεζες και ο ενεργειακός κλάδος ήταν αυτοί που οδήγησαν ανοδικά την αγορά σήμερα μετά από μια συνεδρίαση με υψηλή μεταβλητότητα με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στους δυο αυτούς κλάδους μετά και την έκθεση της Société Générale όπου εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τον επόμενο μήνα θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον αφού προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο προσθήκες και μία διαγραφή από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece.

Πιο αναλυτικά, η διαγραφή θα αφορά τον τίτλο της Jumbo (σ.σ. εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε τις δύο προηγούμενες φορές στα rebalancing Μαρτίου και Αυγούστου), ενώ στον αντίποδα οι δύο προσθήκες αφορούν τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Οι πιθανές εισροές και εκροές που προβλέπει ανέρχονται αθροιστικά σε 33,4 εκατ. δολάρια.

Οι πιθανές εκροές της Jumbo ανέρχονται στα 88,4 εκατ. δολάρια, οι πιθανές εισροές για την Εθνική στα 74,7 εκατ. δολάρια και, τέλος, για τη ΔΕΗ στα 47,7 εκατ. δολάρια οι πιθανές εισροές. Αν λάβουν χώρα όλες οι αλλαγές που προβλέπει η γαλλική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητά του κατά 0,009% στις αναδυόμενες αγορές.

Ο βασικός δείκτης της MSCI για τη χώρα περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τους ΟΤΕ (με στάθμιση 29,73%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 21,84%), Alpha Bank (με στάθμιση 19,44%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 16,75%) και Jumbo (με στάθμιση 12,24%), βάσει των τελευταίων reports αναφοράς του ίδιου του οίκου και οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου και θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου.

Εκτός της έκθεσης την ανοδική κίνηση της αγοράς βοήθησε και η σημερινή υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας της πώλησης του πακέτου Frontier στην κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue με την Εθνική Τράπεζα να αναφέρει ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει συνολικά τα κεφάλαιά της κατά 150 μονάδες βάσης, υψηλότερα από την αρχική καθοδήγησή της για 110 μ.β.

Από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, λόγω της αποαναγνώρισης των δανείων, η ενίσχυση στους κεφαλαιακούς δείκτες θα είναι της τάξης των 110 μονάδων βάσης. Οι υπόλοιπες 40 μονάδες αντιστοιχούν σε αντιστροφή πρόβλεψης 160 εκατ. ευρώ, στην οποία θα προχωρήσει η τράπεζα, με βάση τους όρους της συναλλαγής.

Η κοινοπραξία πληρώνει περίπου 122 εκατ. ευρώ για την αγορά του 95% των mezzanine notes από την Εθνική, ενώ χάρη στην επικαιροποιημένη δομή της συναλλαγής ενισχύεται κατά 40 εκατ. ευρώ η ονομαστική αξία των senior notes και μειώνεται ισόποσα η περίμετρος των mezzanine ή/και junior notes τίτλων. Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.

Οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική και η Ελλάκτωρ με 3,23% και 3,02% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Motor Oil και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% ενώ Σαράντης, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo η οποία έκλεισε με -3,03% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά Coca Cola, ΟΤΕ και Aegean με τα ΕΧΑΕ να κλείνουν αμετάβλητα.

Ο τζίρος ανήλθε στα 62,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις προσφορές για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Σκάνδαλο Theranos: Με ψεύτικες μελέτες φαρμακευτικών κολοσσών εξαπατούσε η Χολμς τους επενδυτές

Ελληνικός Χρυσός: Τι περιλαμβάνει ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης για την περίοδο 2021-2024