Τη ζώνη των 910 μονάδων εδραίωσε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης και τα υπόλοιπα blue chips να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα. Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση, δεν έλλειψαν και οι κινήσεις διόρθωσης, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει άκρως ευμετάβλητο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 915,40 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,29 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 910,75 εως 917,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Μικρή άνοδος στις τράπεζες

O τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς τερμάτισε στο +0,30% και τις 625 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών (7,7% σε τρεις συνεδριάσεις), οι οποίες προήλθαν από τη διελκυστίνδα με την κυβέρνηση.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχήθηκε στο +0,8% και το 1,33 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται στο +0,85% και το 1,01 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +1% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε αντίρροπα στο -1,3% και τα 3,6 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +0,85% 1,0115 ευρώ

Eurobank +0,98% 1,03 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -1,34 3,62 ευρώ

Πειραιώς +0,80% 1,33 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,58% και 2.218 μονάδες), η μετοχή των ΔΕΗ κέρδισε 2,3% και επέστρεψε στα 6,7 ευρώ, χάρη στις αγορές ιδίων μετοχών. Κατά 3% διευρύνθηκε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε στο +1% και τα 7,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca Cola διολίσθησε κατά 0,6%, η μετοχή της Lamda Development κατά 0,2% και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κατά 0,1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,87% και 1.387 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε θετικά στο +2,2% και τα 6,4 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να αυξάνεται στο +0,7% και το 1,71 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Με «ταβάνι» τις 920 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών, εν μέσω της επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών, συνέχισε τη συσσώρευση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σε μεμονωμένα blue chips. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική πορεία έχει συγκεκριμένο «ταβάνι» κι αυτό αφορά τις αντιστάσεις των 920 μονάδων.

Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι οι τράπεζες δείχνουν να ξεπερνούν τις πρόσφατες απώλειες, κλείνοντας σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική συνεδρίαση, παρά το ασφυκτικό «πρέσινγκ» της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των υψηλών χρεώσεων. Μέτρα, δηλαδή, τα οποία δύναται να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, προβληματισμός εγείρεται από την «εικόνα» των διεθνών αγορών, με τη Wall Street να συμπληρώνει το βράδυ της Τετάρτης την 5η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης φαίνεται ότι επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του πρόσφατου ανοδικού κύκλου.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).

Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 435 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, τον βρετανικό FTSE 100, τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE ΜΙΒ δεν ξεπερνούν το -/+ 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημείωσε εξίσου οριακές διακυμάνσεις, συντηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +3,9% και τα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,2% και τα 78,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,2% και τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη:

Προς αίσιο τέλος το «θρίλερ» με την ΑΜΚ της Credit Suisse

Τράπεζες: 50% – 50% ο επιμερισμός της αύξησης των επιτοκίων με τους δανειολήπτες – Η στάση των servicers

Σε αμερικανικά «χέρια» οδεύει η Ολυμπίκ Λυών – Στα 800 εκατ. ευρώ το deal