(last update 15.25) Συντήρηση του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να «χτίσει» αποστάσεις ασφαλείας από τα στηρίγματα των 900 μονάδων. Τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αποτελούν τους δύο παράγοντες, οι οποίες δίνουν «καύσιμα» στην αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,71% και διαμορφώνεται στις 906,48 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 900,30 έως 908,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε ρόλο – οδηγού, καθώς ενισχύεται στο +1,63% και τις 652 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αναρριχάται στο +3,3% και ανακτά το 1 ευρώ (για πρώτη φορά από τις 22 Αυγούστου), εν μέσω των σεναρίων περί υποτιθέμενης επένδυσης των Ολλανδών του Reggeborgh. Για τις εν λόγω φήμες έχει τοποθετηθεί και το Dark Room. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +2,5% και τα 3,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,3% και το 1,43 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,1% και το 1,08 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,27% 1,017 ευρώ 
  • Eurobank +0,14% 1,0805 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,54% 3,83 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,35% 1,4345 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,79% και 2.205 μονάδες), η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Viohalco, καθώς διαπραγματεύεται στο +4,7% και τα 4,14 ευρώ. Κατά 1% αυξάνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φλερτάρει με το όριο των 20 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Άνω του 1,5% καθορίζεται, επίσης, η άνοδος για τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo και Quest Συμμετοχών, ενώ η μετοχή της Coca – Cola κινείται στο +1% και τα 23,4 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ υποχωρούν πέριξ του 1%, με τη μετοχή της Σαραντης να χάνει 2,5%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 1.377 μονάδες), οι μετοχές των ΑΒΑΞ και IDEAL ξεχωρίζουν θετικά άνω του +2%, ενώ οι μετοχές των Κρι Κρι, Πλαίσιο, Ικτίνος και Epsilon έπονται στο +1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,6 δισ. ευρώ.

Με στηρίγματα άνω των 900 μονάδων 

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Γενικό Δείκτη άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων.  

Από τη μία πλευρά, έχουμε τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι οποίες ανακοίνωσαν ένα πολύ καλό γ’ τρίμηνο, ενώ και η Πειραιώς έσπευσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία. Σήμερα, παράλληλα, αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη των Lamda Development, Quest Συμμετοχών και Motor Oil.  

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι προσδοκίες για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μικρότερες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, εξαιτίας αφενός της κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αφετέρου των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε σήμερα, με τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve). 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνου, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Η Κίνα, για παράδειγμα, φαίνεται να συνεχίζει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα. Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο κατά περίπου 1% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 4%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,12% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,55% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,04%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν οριακές μεταβολές.   

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να ανακόψουν την καθοδική πορεία εν όψει της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,8% και τα 81,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,9% και τα 89,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,16% και τα 1.737 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες

Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής