Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια συνέχισης της ανόδου

  • Χρήστος Λαϊνας


Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν σήμερα να συνεχίσουν το θετικό γύρισμα και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας της χτεσινής συνεδρίασης στην οποία οι συναλλαγές έκλεισαν στα 49,5 εκατομμύρια ευρώ

Θετικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,08% και να βρίσκεται στις 891,34 μονάδες. Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν σήμερα να συνεχίσουν το θετικό γύρισμα και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας της χτεσινής συνεδρίασης στην οποία οι συναλλαγές έκλεισαν στα 49,5 εκατομμύρια ευρώ περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με σημαντικό μερίδιο να αφορά στις αγορές των long από χαμηλότερες τιμές.

Τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips, οι αγοραστές στα χαμηλά της αρχής είδαν υψηλότερες τιμές στο «κλείσιμο», ενισχύοντας την προσέγγιση χρηματιστών πως στην αγορά έχουν ενεργοποιηθεί long δυνάμεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζεται να διαφοροποιείται -συγκριτικά πάντα- σε σχέση με τα κύρια χρηματιστήρια, καθώς εκτελούνται μεθοδικές τοποθετήσεις από επίπεδα τιμών με βάση τις 880 μονάδες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι επενδυτές σταμάτησαν την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Κίνα, καθώς η “China Evergrande Group” έχασε και τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων, μέσα σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι εντείνονται οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω εξελίξεις ωφελούν κάποιες λίγες εταιρείες, στο εξωτερικό ξεκίνησαν τα πρώτα ‘λουκέτα’, αγνώστου χρονικού ορίζοντα, από βιομηχανίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ενέργειας και στα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό άλλωστε επισήμανε χτες και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται αναφέροντας ότι το momentum που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία, απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια.  Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ, είναι το ενεργειακό πρόβλημα.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη αντίσταση στις 895 και οι αμέσως επόμενες στις 900 – 902, 905, 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 890 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών). Αν χαθεί και η στήριξη στις 883 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), δεν αποκλείεται οπισθοχώρηση προς τις 874, 864 και 857 – 850 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2184 (gap) και 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2240 μονάδες.

Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,2% και βρίσκεται στις 2.155,22 μονάδες η Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη άνω του 1% και ακολουθούν ήπια ανοδικά ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΗ και Λάμδα. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 8,06% και η Aegean με 1,54% με τα Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος να σημειώνουν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμη

Το game changer στο ΚΙΝΑΛ, το μικρό Ελληνικό, η Dory και η περιπέτεια του Μπουτάρη

REDS: Εξετάζει project για κατοικίες στο Κτήμα Καμπά στην Κάντζα

«Κούρεμα» ενοικίων: Από Παρασκευή 15 Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις έως και 18 μηνών

Αναβλήθηκε – ξανά – ο πλειστηριασμός για το «σαλέ» των Κουτσολιούτσων