Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες κατά 0,96% και στις 884,05 μονάδες.

Οι επενδυτές από την αρχή της συνεδρίασης οδήγησαν την αγορά σε πιο χαμηλά επίπεδα δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικών θέσεων και περαιτέρω ρίσκου σε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή κρίση καθώς και της εξέλιξης της πανδημίας αυξάνονται. Αυτοί οι λόγοι άλλωστε είναι οι βασικοί που η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί προς το παρόν να κινηθεί προς νέα υψηλά, αν και η χώρα επιδεικνύει ενδεχομένως την υψηλότερη θετική μεταβολή από την επαναλειτουργία των ευρωπαϊκών οικονομιών και του τουρισμού.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για αγορές, περιφερειακές και ρηχές, όπως αυτή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φθίνει, ιδιαίτερα μάλιστα μια περίοδο που η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη. Μέσα σε αυτό το κλίμα όποιος πίστευε ή ευελπιστούσε σε ένα ράλι της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους μάλλον θα διαψευστεί. Αυτό που επισημαίνει από διαφόρους αναλυτές είναι ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, την αύξηση πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα με την αγορά ακινήτων της Κίνας, τότε η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και να επαναλάβει το εντυπωσιακό φινάλε του 2020.

Δυστυχώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σήμερα έδειξε πως δεν έχει “κουραστεί” να διαψεύδει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, ή έστω αυτούς που παίρνουν κάποια “ψήγματα” αισιοδοξίας, από τα βραχύβια ανοδικά “τινάγματα”, περιμένοντας μία κάπως καλύτερη εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη για την πορεία της αγοράς και το γεγονός ότι αργά, αλλά σταθερά μειώνονται οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις και επειδή αναμένεται “ένδεια ειδήσεων” βραχυπρόθεσμα, η προσοχή θα στραφεί στις επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου (S&P στις 22 Οκτωβρίου, Moody΄s στις 19 Νοεμβρίου).

Παρά την σημερινή πτώση και την συμπεριφορά της αγοράς η οποία έχει εγκλωβιστεί σε μια πλάγια κίνηση από τον Απρίλιο τα θετικά σχόλια συνεχίζουν να έρχονται από ξένους αναλυτές με την ING να προχωρά σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας εκτόξευση του ΑΕΠ κατά 8,6% στο γ’ τρίμηνο και 5,3% στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Αυτό φέρνει πλέον την πρόβλεψη της ολλανδικής τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 συνολικά στο 6,6% και σημαντικά υψηλότερα από το 5,3% που προέβλεπε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ενώ στο 4% τοποθετεί την ανάπτυξη του 2022, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% στο α’ τρίμηνο του νέου έτους και 1,2% στο β’ τρίμηνο, και στο 2,7% τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2023.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,85% ο Σαράντης με 1,14% και η Eurobank με 0,48% αντίστοιχα ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο με την ΕΛΧΑ. Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, Πειραιώς, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Aegean, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και τον ΟΛΠ, Μυιληναίος, Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους δείκτες η Μεσαία Κεφαλαιοποίηση έκλεισε με απώλειες κατά 0,85% και ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες κατά 0,37%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 35,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Χυτήρογλου: Γιατί έχασε το ακίνητο – «φιλέτο» στη Μητροπόλεως (pic)

Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη της αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ 

Έλληνες μεταγλωττιστές: Γιατί εκπέμπουν SOS (vid)