Τις αντιστάσεις των 1.040 μονάδων κατάφερε να διασπάσει την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νέο κύμα αγοραστικών κινήσεων, εν μέσω των «πλούσιων» επιχειρηματικών εξελίξεων, οι οποίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και οδηγούν την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.  

Η MIG ήταν η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, κάνοντας άλμα 30% (limit up) και εμφανίζοντας όγκο άνω των 25,4 εκατ. τεμαχίων, μετά την απόφαση της Πειραιώς να αποκτήσει το 36% και να υποβάλλει δημόσια πρόταση. Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν εύλογο, επηρέασε και την Attica Συμμετοχών, η οποία διευρύνθηκε κατά 8,8%, εν μέσω των προσδοκιών για ολοκλήρωση του deal πώλησης στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς). Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ επιχείρησε να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2023, η Jumbo εκτοξεύθηκε στο υψηλό 3ετίας, η Πειραιώς έκλεισε μία «ανάσα» από το όριο των 2 ευρώ και η Attica Bank πραγματοποίησε ράλι 9,6%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,82% και διαμορφώθηκε στις 1.041,51 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.033,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.033,38 έως 1.045,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 120,7 εκατομμύρια ευρώ.  

Στάσιμες οι τράπεζες, ξεχώρισε η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, σ΄ αντίθεση με το υπόλοιπο ταμπλό, δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να κλείσει στο -0,19% και τις 800 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Πειραιώς αναρριχήθηκε στο +2,2% και το 1,99 ευρώ (υψηλό σχεδόν δύο ετών), εν μέσω των προσδοκιών για είσοδο στον MSCI Standard Greece. Κατά 0,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύτηκε κοντά στα 4,5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, αντίθετα, υποχώρησε στο -0,6% και το 1,24 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank  περιορίστηκε στο -1,4% και το 1,31 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

 • Alpha Bank –0,64% 1,242 ευρώ  
 • Eurobank -1,46% 1,316 ευρώ  
 • Εθνική Τράπεζα +0,70% 4,47 ευρώ  
 • Πειραιώς +2,22% 1,9995 ευρώ  

Ράλι για MIG, στο επίκεντρο ο ΟΤΕ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,81% και 2.531 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνθηκε αισθητά στο +1,9% και τα 14,8 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τις προθέσεις της Deutsche Telekom. Η μετοχή της Jumbo, επιπλέον, βρέθηκε στο +5,3% και τα 17,8 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας. Κατά 1,6% ενισχύθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία επέστρεψε στα 24,3 ευρώ και κοντά στο ιστορικό υψηλό. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ταυτόχρονα, σημείωσαν άνοδο κατά 1,5% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Motor Oil και ΟΠΑΠ παρουσίασαν κέρδη 1,4%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 1.577 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε θετικά στο +1,9% και τα 3,6 ευρώ, ενώ κοντά στο +1% ακολούθησε η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intracom Holdings απώλεσε περίπου το 1% της αξίας της, με τη μετοχή της Entersoft να περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,2%. Η μετοχή της Attica Bank, από την πλευρά της, εκτινάχθηκε στο +9,6% και το 0,19 ευρώ, χάρη στην είσοδο της Thrivest.  

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη MIG, η οποία έκανε ράλι σχεδόν 30%, μετά την αύξηση του ποσοστού της Πειραιώς στο 36% και τη διαφαινόμενη δημόσια πρόταση. Αυτή η εξέλιξη (παρά την αντίρρηση της οικογένειας Ηλιοπούλου) πολλαπλασίασε τις πιθανότητες ολοκλήρωσης του deal μεταβίβασης της Attica Group στην Strix (θυγατρική της Πειραιώς), με αποτέλεσμα η μετοχή της ακτοπλοϊκής να πραγματοποιήσει άλμα 8,8%.  

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 74 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 38 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 72,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν 

 • Οι εξελίξεις στη MIG είναι καταιγιστικές, με την Πειραιώς να αποκτά το 36% και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στη «μάχη» με την οικογένεια Ηλιόπουλου (Seajets). Ράλι σχεδόν 30% για τη μετοχή, με 25,4 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια.   
 • Η ισχυροποίηση της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG ενισχύει τις πιθανότητες για ολοκλήρωση του deal μεταβίβασης της Attica Group στην Strix. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της ακτοπλοϊκής να αυξηθεί κατά 8,8%.  
 • Η μετοχή της Πειραιώς, πέραν των εξελίξεων στη MIG, έχει στραμμένο το βλέμμα και στον MSCI, εν μέσω των προσδοκιών για ένταξη στον βασικό δείκτη. Με τα 2,00 ευρώ «φλέρταρε» ο τίτλος, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.   
 • Η μετοχή του ΟΤΕ προσπάθησε να καλύψει το «χαμένο έδαφος», καθώς προσέγγισε ξανά τα 15 ευρώ. Σχεδόν μηδενική (+1,4%) η μεταβολή στο 2023, ενώ ο Γ.Δ. «τρέχει» με κέρδη 12%. «Μύλος» με τα σενάρια για τις προθέσεις της Deutsche Telekom.  
 • Η μετοχή της Jumbo επέστρεψε δυναμικά άνω των 17 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020 (υψηλό 3ετίας). Στο +11,4% η άνοδος μέσα στο έτος.  

Οι μεγαλύτεροι ημερήσιοι τζίροι  

 • ΟΤΕ +1,86% 24,2 εκατ. ευρώ 
 • Πειραιώς +2,22% 18,7 εκατ. ευρώ 
 • Eurobank -1,46% 9,0 εκατ. ευρώ 
 • Jumbo +5,33% 8,1 εκατ. ευρώ 
 • Alpha Bank -0,64% 7,6 εκατ. ευρώ 
 • Εθνική Τράπεζα +0,70% 7,5 εκατ. ευρώ 
 • ΟΠΑΠ +1,41% 7,0 εκατ. ευρώ 
 • Mytilineos +1,67% 6,3 εκατ. ευρώ 
 • Τέρνα Ενεργειακή +1,70% 6,0 εκατ. ευρώ 
 • Motor Oil +1,35% 3,8 εκατ. ευρώ 

Στο +12% τα κέρδη του 2023

Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει αύξηση περίπου 12% μέσα στο 2023, συνεχίζει να πορεύεται ανοδικά, εν μέσω των κυοφορούμενων επιχειρηματικών εξελίξεων και της «πλούσιας» εταιρικής φημολογίας. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των υψηλών κερδών.  

Ενδεικτικό της θετικής τάσης στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι οι αγοραστικές εντολές διαχέονται πλέον και σε εισηγμένες μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εξακολουθούν είτε να είναι «φθηνές», είτε να διαθέτουν ισχυρή κερδοφορία.   

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται και η αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις 9 Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για την Ελλάδα (πιθανή προσθήκη των Motor Oil και Πειραιώς). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι». Ας σημειωθεί ότι σήμερα στον MSCI Standard Greece βρίσκονται εννέα μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και Tερνα Ενεργειακή).      

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς μια ξαφνική και άρδην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία θα δυσκολευτεί να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία. 

Ένας από τους δυνητικούς κινδύνους συνίσταται στις κεντρικές τράπεζες και τη νομισματική πολιτική, καθώς το «παράθυρο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων παραμένει «ορθάνοιχτο», δεδομένης της διατήρησης των πιέσεων στον «σκληρό» ή «υποκείμενο» πληθωρισμό (χωρίς να υπολογίζονται ενέργεια και τρόφιμα). 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 457 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,34% και ο γαλλικός CAC 40 περιορίζεται κατά 0,22%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 100 μονάδες, εν αναμονή της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν ελαφρώς «γκάζι», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης, αλλά και των ανησυχιών για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,20% και τα 75,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,89% και τα 81,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.880 δολάρια ανά ουγγιά.    

Διαβάστε επίσης 

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει  

Δύο από τις κορυφαίες ελληνικές ταβέρνες, μία ώρα από την Αθήνα – Σοβαρή εμπειρία για κρέας ή ψάρι στην Κορινθία

GLOU: Στο σφυρί τα τελευταία «ιμάτια» της γνωστής εταιρείας ένδυσης (pics)