(last update 15.05) Συνέχεια στην ανοδική «διαφυγή» προσπαθεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες εστιάζουν κυρίως σε τράπεζες, ΔΕΗ και Motor Oil. Κι όλα αυτά, στη σκιά των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των προσδοκιών για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,19% και διαμορφώνεται στις 917,18 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (906,40 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 908,21 έως 918,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 31,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Wall Street θα μείνει κλειστή λόγω της Γιορτής των Ευχαριστιών, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη συναλλαγματική δραστηριότητα. 

Ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί το θετικό πρόσημο για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,16% και τις 663 μονάδες (υψηλό επτά μηνών). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αναρριχάται στο +3,5% και φλερτάρει με το 1,05 ευρώ. Κατά 2,8% αυξάνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ (υψηλό εννέα μηνών). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο +1,8% και το 1,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,2% και τα 3,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +3,46% 1,048 ευρώ 
  • Eurobank +2,80% 1,102 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,23% 3,849 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,79% 1,452 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,44% και 2.234 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται δυναμικά στο +2,1% και τα 18,4 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Ισχυρά κέρδη άνω του 5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία επιστρέφει άνω του 6,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ εμφανίζουν αύξηση πέριξ του 1%. Η μετοχή της Σαράντης, δε, διευρύνεται στο +2,5% και τα 6,1 ευρώ. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις έως 0,7% ασκούνται στις μετοχές των Aegean, ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 1.389 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +2,2% και τα 3,19 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Ικτίνος, Κρι – Κρι και Πλαστικά Θράκης αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Συνεχίζεται η διαφυγή από τις 900 μονάδες   

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Γενικό Δείκτη αφενός άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων, αφετέρου στο υψηλότερο σημείο από τις 29 Απριλίου. 

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αναμφίβολα, αποτελούν έναν βασικό πυλώνα στήριξης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τις εισηγμένες να βελτιώνουν την κερδοφορία τους και να αποδεικνύουν την υψηλή ανθεκτικότητά τους. Μάλιστα, αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και για το σύνολο του 2022, με τον ΟΠΑΠ και την Πειραιώς να αναβαθμίζουν τον τελικό στόχο του έτους.    

Την ίδια στιγμή, επιπλέον ώθηση παρέχεται από τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με τα χθεσινοβραδινά πρακτικά της Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων. 

Οι traders, πλέον, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι στην επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών η αύξηση των επιτοκίων θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Κι αυτό, φυσικά, δίνει ορισμένες «ανάσες» στην οικονομία, η οποία «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.  

Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο άνω του 1% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 5%.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές    

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,31% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,80%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,07%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,31%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street είναι κλειστή εξαιτίας της αργίας των Ευχαριστιών. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική πορεία εξαιτίας της πρότασης της Κομισιόν για το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό αργό. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,2% και τα 77,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,4% και τα 85,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,68% και τα 1.757 δολάρια ανά ουγγιά.      

Διαβάστε επίσης

Το πόρισμα Βουρλιώτη, η εκεχειρία των καναλαρχών, ό,τι (δεν) πωλείται είναι χρυσός, τα μαχαίρια Cosmote – NOVA για τη Euroleague 

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης