Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε ρυθμούς συσσώρευσης κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν το προβάδισμα για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, χωρίς βέβαια τη δυναμική των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με το διεθνές κλίμα, κάνοντας μια εύλογη «στάση» προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και η ανθεκτικότητα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (16/6) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,1% και διαπραγματεύεται στις 2.465,03 μονάδες. Σε περίπου έξι μονάδες καθορίζεται το εύρος διακύμανσης του δείκτη, με χαμηλό ημέρας τις 2.464,46 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 2.470,90 μονάδες. Πρόκειται για νέο υψηλό 17 ετών, με το επόμενο ορόσημο να εντοπίζεται στις 19 Νοεμβρίου 2009 και τις 2.497,15 μονάδες.

Η σημερινή επιφυλακτικότητα θεωρείται φυσιολογική από τους αναλυτές. Ο ΓΔ προέρχεται από ένα εντυπωσιακό σερί ανόδου που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα. Η ύπαρξη σημαντικών συσσωρευμένων κερδών ωθεί αρκετά χαρτοφυλάκια να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, προχωρώντας σε ελεγχόμενες πωλήσεις. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων, η ανθεκτική αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας και τα ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως «δίχτυ ασφαλείας», απορροφώντας αποτελεσματικά την προσφορά μετοχών.

Στο πεδίο της τεχνικής ανάλυσης, η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα ενδέχεται να διατηρηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν. Οι αναλυτές επισημαίνουν δύο κρίσιμες ζώνες. Οι 2.400 μονάδες αποτελούν πλέον την άμεση και ισχυρότερη ζώνη στήριξης για τον Γενικό Δείκτη σε περίπτωση πιέσεων. Αντίθετα, οι 2.500 μονάδες συνιστούν τον επόμενο μεγάλο στόχο και το στοίχημα των «αγοραστών» για τη συνέχιση της μακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ΑΔΜΗΕ

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων, με στόχο να συγκεντρώσει έως και 530 εκατ. ευρώ μέσω μιας συνδυασμένης δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, με την έκδοση έως και 250 εκατ. νέων μετοχών. Η ανώτατη τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 4,17 ευρώ ανά μετοχή, με την περίοδο της προσφοράς να εκτείνεται μεταξύ 16 (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος) και 18 Ιουνίου (16:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Η τελική τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί είτε στις 18 είτε στις 19 Ιουνίου, ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 24 Ιουνίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει αναλογικά (pro rata), ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του ύψους 51,12% στην εταιρεία συμμετοχών μετά τη συναλλαγή, καθώς και να καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές που μπορεί να απαιτηθούν προκειμένου να διασφαλιστούν καθαρά έσοδα τουλάχιστον 510 εκατ. ευρώ. Η Capital Group συμμετέχει ως βασικός επενδυτής (cornerstone investor) με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ καλύφθηκε άμεσα. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά δικαιούνται προνομιακή κατανομή μέχρι το ποσοστό της αναλογικής τους συμμετοχής. Ο αρχικός επιμερισμός (εξαιρουμένων των μετοχών της αναλογικής συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου) ορίζεται σε 15% για την ελληνική δημόσια προσφορά και 85% για τη διεθνή προσφορά.

Η Prodea Investments διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα ύψους 1,506 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 55,18 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της από 10ης Δεκεμβρίου 2025 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Ήπιες μεταβολές στο ταμπλό

Άνοδο +0,88% καταγράφουν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 2.860,42 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,33% στις 6.291,29 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,29% στις 3.101,82 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σε 17,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,32 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Τζίρο 4,1 εκατ. ευρώ κάνει η Εθνική και ακολουθεί η Eurobank με 2,6 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 181,01 δισ. ευρώ. Θετικό είναι το πρόσημο για 50 μετοχές, αρνητικό για 35, ενώ 10 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς ενισχύεται κατά +1,4%, η Eurobank κατά +1,3%, η Alpha Bank κατά +0,9% και η Εθνική κατά +0,3%. Η CrediaBank κερδίζει +0,7%, η Optima bank +0,2%, ενώ η Τράπεζα Κύπρου χάνει -0,3%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πάνω από +1% κερδίζουν η Viohalco και η ElvalHalcor. Από την άλλη πλευρά, απώλειες άνω του -1% σημειώνουν η Coca-Cola HBC και η Aktor.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Profile καταγράφει άνοδο +2,5% και ακολουθούν με κέρδη πέριξ του +1% ο ΟΛΠ, ο ΑΔΜΗΕ, η Autohellas, η Qualco και η Euronext Athens. Αντίθετα, κοντά στο -1% υποχωρούν η Alter Ego Media και η Intracom Holdings.

Κοντά στο limit down (-30%) διαπραγματεύεται η Prodea Investments, χάνοντας -28,4% στα 3,9 ευρώ με τζίρο σχεδόν 200.000 ευρώ, λόγω της αποκοπής μερίσματος ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Στάση αναμονής στη Wall Street – Ανοδικά οι ευρωαγορές

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) των βασικών δεικτών της Wall Street μετά το χθεσινό ράλι και το νέο ιστορικό υψηλό του Dow Jones. Η επενδυτική ευφορία πυροδοτήθηκε από την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας έχει ήδη υπογραφεί ηλεκτρονικά, ενώ η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Ελβετία. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το οριστικό άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, γεγονός που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε ελεύθερη πτώση.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις λεπτομέρειες της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,4%, ενώ οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου διαπραγματεύονται μεταξύ +0,3% και +0,6%. Σε επίπεδο κλάδων, οι βιομηχανικές μετοχές κάνουν άλμα άνω του +1% και ακολουθούν οι τράπεζες, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στον μεταλλευτικό κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Μουντιάλ 2026: Οι κροίσοι του ποδοσφαιρικού επιχειρείν – «Χρυσές» business, χορηγοί και… δυο billionaires

Σαφάρι της εφορίας σε αναδρομικά και συντάξεις

«Ανάσα» μέσα στον Ιούνιο στις τιμές των αεροπορικών καυσίμων, ψηλά όμως οι τιμές των εισιτηρίων (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα