Αγορές

Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά, ξεπέρασε τις 890 μονάδες – Εβδομαδιαία κέρδη 1,88%

  • Χρήστος Λαΐνας


Με νέο υψηλό 52 εβδομάδων, ο Γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,78%, κλείνοντας τελικά στις 891,69 μονάδες

Με εβδομαδιαία κέρδη 1,88% και νέο υψηλό 52 εβδομάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνώνμε τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,78% και να κλείνει στις 891,69 μονάδες με την αγορά σήμερα να καταφέρνει και να διασπά τις 890 μονάδες ανοίγοντας τον δρόμο για τις 900 μονάδες με το stock picking των μετοχών να συνεχίζεται και σήμερα διατηρώντας την απαραίτητη ενέργεια που η αγορά χρειάζεται για τον επόμενο στόχο.

Σίγουρα πριν την επόμενη ανοδική κίνηση η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τα επίπεδα και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της ώστε να δοκιμάσει την αντίσταση των 900 μονάδων με μεγαλύτερες αξιώσεις.

Η αντίσταση αυτή θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο, ενώ θα πρέπει να μην υπάρξουν εξωγενείς διαταραχές στο περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ικανές να διαταράξουν την επενδυτική ψυχολογία.

Παρότι δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό, στην οικονομία και στο επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς και για το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, οι ελληνικές μετοχές προεξοφλούν κανονικότητα.

Το θετικό σενάριο για το δεύτερο τρίμηνο στην εγχώρια αγορά στηρίζεται στην αύξηση στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη καθώς και στον μεγάλο αριθμό εμβολίων που αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων υπέρ των μετοχών σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στις αναδυόμενες αγορές δίνει «καύσιμο» και στις εγχώριες αξίες.

Όπως φαίνεται και από τους πρώτους τρεις μήνες, όμως, το stock picking θα παραμείνει η βασική στρατηγική των επενδυτών και φέτος στο Χρηματιστήριο, ενώ στο επίκεντρο θα αρχίσουν να βρίσκονται οι εταιρείες που θα ωφεληθούν από το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψή της, αλλά και την επιστροφή των τουριστών.

Αυτό που βοήθησε σήμερα την αγορά να διασπάσει τις 890 μονάδες ήταν ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος με σηματωρό την Alpha Bank υπεραπόδωσε της αγοράς μετά και τα θετικά νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες και από την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία ενέκρινε την παράταση του “Ηρακλή”, του πλαισίου δηλαδή για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες για άλλους 18 μήνες.

Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (γνωστό με την ονομασία «Ηρακλής») εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019, για αρχική διάρκεια 18 μηνών. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιό της για παράταση του καθεστώτος για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 2.156,14 μονάδες και με εβδομαδιαία κέρδη 2,35% η Alpha Bank με νέα υψηλά 52 εβδομάδων έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη και απόδοση 3,68% και ακολούθησε η Βιοχάλκο με 3% και η Μυτιληναίος με 2,29% ενώ η Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%.

Ήπια ανοδικά ακολούθησαν ο ΟΛΠ, Jumbo, Εθνική, Coca Cola, Eurobank, Τιτάνας και Λάμδα ενώ με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν ο ΑΔΜΗΕ και η Motor Oil με 1,41% και 1,24% αντίστοιχα με τα ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλή να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 78,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 37,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων

Νίκος Βαρβέρης: Το χτύπημα στον «πυλώνα» Interni Restaurant και το ποντάρισμα σε τουρισμό και real estate

100 μέρες Brexit: Ποιες προβλέψεις διαψεύστηκαν – Γραφήματα