Με κέρδη και στα υψηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικά κατά 1,54% και στις 891,84 μονάδες. Ο Τραπεζικός κλάδος και η ΔΕΗ ήταν οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης που οδήγησαν την αγορά άνω των 890 μονάδων για πρώτη φορά μετά τις 26 Νοεμβρίου όταν η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έστειλε τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό των 858 μονάδων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67%, στις 2.145,99 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,43% και στις 1.482,93 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη 2,44% και στις 577,55 μονάδες.

Η αρχική πίεση που εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της μετάλλαξης “Όμικρον” φαίνεται να αναχαιτίζεται, τουλάχιστον στο επενδυτικό τοπίο, με τις πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης από τα υπάρχοντα εμβόλια να μην έχουν δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν θα χρειαστεί ένα νέο είδος εμβολίου ενώ το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να αναμένει ακόμα περισσότερα στοιχεία που θα δώσουν πιο πειστικές απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής του ιού.

Την ίδια στιγμή οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι απέναντι στους ανεμβολίαστους αύξησαν τον ρυθμό των εμβολιασμών, βελτιώνοντας την μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ως εκ τούτου οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την μαζική επιστροφή τους στο ταμπλό και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται επικεντρώθηκε σήμερα στον Τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρίες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019.

Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Εκτός των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων οι θετικές προβλέψεις για τις Ελληνικές εισηγμένες από τους ξένους οίκους συνεχίζουν να έρχονται με την Goldman Sachs να αναφέρει σήμερα ότι οι ελληνικές μετοχές αναμένεται το 2022 να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 8% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, που είναι συγκριτικά χαμηλότερα από την πλειοψηφία, ενώ βλέπει τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 950 μονάδες το 2022, έναντι των 1.000 μονάδων που προέβλεπε πριν λίγο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 8% έναντι 17% που προέβλεπε η αγορά (consensus), ενώ η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 3% και σε αρκετά καλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Τέλος, ο δείκτης p/e εκτιμά ότι θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του 10x, που σημαίνει ότι δεν βλέπει ιδιαίτερο re-rating.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ με 3,28% κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη με την Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%, Μυτιληναίος, Jumbo, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάνας και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια ανοδικά ενώ Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα ήταν οι μόνες μετοχές με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 53,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο Mr LVMH ετοιμάζεται να εισάγει και δεύτερη SPAC

Έλον Μασκ: Αναζητούνται μηχανικοί για την Tesla – Η αγγελία στο Twitter

Οικογένεια Μητσοτάκη: Το σπίτι της Γλυφάδας και η δύσκολη απόφαση του «αποχωρισμού»