(upd) Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, παρά τη διάχυτη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, όπου η πτώση ξεπερνά το 1%. Η επιφυλακτικότητα, πάντως, παραμένει ως κύριο χαρακτηριστικό, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στην ιδιαίτερα χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κάμψη κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 836,17 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (840,69 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 829,77 έως 836,96 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται μόλις στα 17 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό ανοδικό «κρεσέντο», σήμερα τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει στο -1,50% και τις 535,47 μονάδες. Ωστόσο, απέχει αρκετά από το χαμηλό ημέρας (526 μονάδες). Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κατά -2,1% και βρίσκεται στο 0,87 ευρώ. Κατά περίπου 2% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιστρέφει στα 3,1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,1% και το 0,89 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει πτώση κατά 1,4% και καθηλώνεται εκ νέου στο 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -2,16% 0,8708 ευρώ 
  • Eurobank -1,10% 0,898 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,95% 3,161 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,38% 1,00 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,74% και 2.012 μονάδες), οι μετοχές των ΔΕΗ και Lamda Development παρουσιάζουν τις υψηλότερες απώλειες, καθώς αμφότερες χάνουν περίπου 2,5%. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, υποχωρεί στο -1,2% και τα 15 ευρώ, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ακολουθεί στο -1,4% και τα 9,46 ευρώ, εν αναμονή των εξελίξεων για την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 1,5% μειώνεται και η μετοχή της Viohalco, ενώ η μετοχή της Coca – Cola περιορίζεται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης εκτινάσσεται στο +3,8% και τα 6,49 ευρώ, με τη δεικτοβαρή μετοχή του OTE να έπεται στο +0,9%. Κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΟΠΑΠ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,93% και 1.310 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,7% και τα 2,67 ευρώ, ενώ απώλειες πέριξ του 2% σημειώνουν οι μετοχές των Profile, Entersoft, Παπουτσάνης και Κρι – Κρι. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Επιστροφή στους… πωλητές 

Η Λεωφόρος Αθηνών, έπειτα από την τριήμερη ανοδική κίνηση, επιστρέφει στο «κόκκινο», καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, ως απόρροια των αυξημένων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, «αναγκάζουν» τους επενδυτές να προβούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Η πτώση, μάλιστα, στις διεθνείς αγορές προσλαμβάνει σταδιακά διαστάσεις, επηρεάζοντας δυσμενώς και τη «ρηχή» Αθήνα. 

Η τρέχουσα κατάσταση της διεθνούς οικονομίας εντείνει τις ανησυχίες για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης, η οποία συνδυάζεται με υψηλό πληθωρισμό. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να αντισταθεί στις εισαγόμενες πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το μοτίβο ότι κάθε ανοδική κίνηση συνιστά επί της ουσίας μια καλή ευκαιρία πώλησης. Ιδίως μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον της αυξημένης μεταβλητότητας.  

«Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, με τη συναλλακτική απαξίωση να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (884 μονάδων), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 820 και τις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 850 μονάδες. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση ενός ποσοστού της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για το μετοχικό μέλλον της Intrakat. Δύο εξελίξεις, οι οποίες από κοινού -και υπό προϋποθέσεις- μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά, σε συνδυασμό με την επικείμενη εισαγωγή της Dimand, αλλά και την πρόθεση για IPO του νέου τραπεζικού εγχειρήματος του Μιχάλη Σάλλα (Candia Bank). 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -1,53% και τις 402 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,03%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,82% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,90%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 400 μονάδων, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη (+2,15%).  

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν νέα μεγάλη πτώση υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης, η οποία δύναται να περιορίσει τη ζήτηση σε αργό. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -4,9% και τα 104,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -4,45% και τα 109,55 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, μειώνεται στο -0,52% και τα 1.829 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης:

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ

Μύλος ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα