(last update 15.15) Οριακές μεταβολές παρατηρούνται την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες κινήσεις, κατοχυρώνοντας τα σημαντικά κέρδη της εβδομάδας (πέριξ του 3%). Ωστόσο, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμείνει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 918,63 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (919,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 914,27 έως 920,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να αφομοιώσει τα πρόσφατα υψηλά, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,47% και τις 664 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει στο -0,6% και τα 3,8 ευρώ, εν μέσω της νέας εξόδου στις αγορές. Κατά 0,7% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,4% και το 1,04 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται αντίρροπα στο +0,7% και το 1,47 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,43% 1,0475 ευρώ 
  • Eurobank -0,77% 1,1015 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,59% 3,847 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,68% 1,47 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,23% και 2.236 μονάδες), η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Mytilineos, η οποία αναρριχάται στο +1,2% και τα 17,7 ευρώ. Κατά περίπου 2% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εν όψει των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, με τη μετοχή της μητρικής Viohalco να πραγματοποιεί άνοδο 2%. Η μετοχή της Quest Συμμετοχών βρίσκεται επίσης στο +2%, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ακολουθεί στο +0,8%, χάρη στην πρόωρη εξαγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ. . Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή περιορίζεται κατά 0,9% και αναδιπλώνεται στην περιοχή των 20 ευρώ, μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό των 20,14 ευρώ. Απώλειες έως 0,8% παρουσιάζουν, παράλληλα, οι μετοχές των CocaCola, ΕΛΠΕ Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 1.390 μονάδες), οι μετοχές των Entersoft – Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζουν θετικά στο +1,5%, ενώ οι μετοχές των Ideal, Intrakat και ΑΒΑΞ διευρύνονται στο +1%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών  

Η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται να διακόψει το πενθήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, τα οποία έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αφενός άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων, αφετέρου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών. 

Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο πέριξ του +3% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 6,2%. Στην εβδομάδα δε, η μεταβολή ανέρχεται άνω του 3%. 

Η πλαγιο-ανοδική κίνηση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, χάρη κυρίως στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των εισηγμένων είναι πράγματι εντυπωσιακές, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρείν μέσα στο τρέχον δύσκολο περιβάλλον. 

Την ίδια στιγμή, επιπλέον ώθηση παρέχουν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με την αμερικανική Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων. 

Οι traders, ως εκ τούτου, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι στην επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών η αύξηση των επιτοκίων θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Κι αυτό, φυσικά, δίνει ορισμένες «ανάσες» στην οικονομία, η οποία «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια.   

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές       

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,18% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,09% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,10%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,12%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να ανακάμψουν μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,3% και τα 78,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,7% και τα 86,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,42% και τα 1.753 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής 

Black Friday και στα ταξίδια: Από την Aegean και τη Sky Express μέχρι την Grecotel και την booking.com

Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό