Μήνυση στην Coinbase κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), υποστηρίζοντας ότι η δημοφιλής εταιρεία κρυπτονομισμάτων λειτουργούσε ως χρηματιστής χωρίς να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια.

Η μετοχή της Coinbase στην προ-αγορά της Wall Street, αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη, κατέγραψε βουτιά της τάξης του 15%, δίνοντας συνέχεια στη μεγάλη πτώση της Δευτέρας (9%).

Σύμφωνα με τη SEC, οι υπηρεσίες broker και συναλλαγών της Coinbase παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς η εταιρεία «για σειρά ετών αγνοούσε τους εποπτικούς κανόνες και απέφευγε τις απαιτούμενες γνωστοποιήσεις».

Με βάση το σκεπτικό των αρμόδιων αρχών, τουλάχιστον 13 κρυπτονομίσματα, τα οποία ήταν διαθέσιμα για τους πελάτες της Coinbase, θεωρούνται ως κινητές αξίες και επομένως η Coinbase θα έπρεπει να διαθέτει ειδική άδεια χρηματιστή.

«Παρά το γεγονός ότι υπόκειται στους νόμους περί κινητών αξιών, η Coinbase προσέφερε παράνομα λειτουργίες ανταλλακτηρίου, χρηματιστή-broker και εκκαθαριστή» δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

Τη Δευτέρα, η SEC κατέθεσε μήνυση και κατά της Binance, με το κατηγορητήριο, το οποίο περιλαμβάνει και προσωπικά τον επικεφαλής της εταιρείας, Τσαγκπένγκ Ζάο, να περιλαμβάνει 13 παρατυπίες.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν πλουτίσει κατά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θέτουν τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών σε σημαντικό κίνδυνο», ανέφερε η SEC, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία και ο ίδιος ο Ζάο προσέλκυσαν παράνομα επενδυτές, συμμετείχαν σε πολλαπλά μη εγγεγραμμένα επενδυτικά σχήματα και εξαπάτησαν μετοχικούς, λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα

Η Ροδόπη, τα «καρτέλ», τα 17 κόκκινα πακέτα, το σιωπηρό deal και οι… μηχανές του Βενιζέλος

Morgan Stanley: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 –  H επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη

Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές στόχους – Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ