Το αρνητικό ντόμινο από την νέα αύξηση του πληθωρισμού και τη διαφαινόμενη απομάκρυνση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed συνεχίζεται στην αμερικανική αγορά με νέο… θύμα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια έχουν πάρει και πάλι «φωτιά» ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 7% και τελικά την Πέμπτη το μέσο επιτόκιο για ένα ενυπόθηκο δάνειο 30 ετών άγγιξε το 7,37%, σύμφωνα με την Mortgage News Daily.

Την ίδια ώρα και η Freddie Mac στις δικές της μετρήσεις κατέγραψε νέο άλμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων 30 ετών στο 6,88%.

Τα επιτόκια των στεγαστικών είχαν βιώσει ένα απρόσμενο ράλι το περασμένο φθινόπωρο, φτάνοντας έως και στο 7,79% τον Οκτώβριο, που ήταν υψηλό 23 ετών. Όμως, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου είχαν υποχωρήσει δραστικά κάτω από το 6,6% με την αγορά να προσδοκά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.

Πλέον, με τη διαφαινόμενη μείωση των επιτοκίων να εκτιμάται πως θα καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο το τοπίο άλλαξε και πάλι, με τους αναλυτές να βλέπουν τα επιτόκια των στεγαστικών να παραμένουν κοντά ή και πάνω από το 7%.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το Μάρτιο ήταν πολύ άσχημα, και αυτό σημαίνει αντιστοίχως άσχημα νέα για τα επιτόκια» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κτηματομεσιτικής ένωσης, National Association of Realtors, Λόρενς Γιουν.

Διαβάστε ακόμη 

Mega deal ΔΕΗ – Mytilineos για έργα ΑΠΕ 2GW σε 4 χώρες

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Γκεοργκίεβα: Μισογεμάτο το ποτήρι της παγκόσμιας οικονομίας – Τα θετικά στοιχεία και οι απειλές (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ