Περιορίζεται η εβδομαδιαία άνοδος του πετρελαίου, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να διαγράφουν τα αρχικά τους κέρδη, καθώς οι νέες ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύουν το αμερικανικό νόμισμα, καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ λιγότερο ελκυστικά.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι μετά το «άλμα» του δολαρίου με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου να περιορίζεται. Το αμερικανικό αργό αναφοράς έχει ενισχυθεί κατά λιγότερο από 3 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει λιγότερο από 1%. Η εβδομαδιαία άνοδος του πετρελαίου έπειτα από μια σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα.Το WTI παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,3%, διαπραγματευόμενο στα 69,06 δολάρια το βαρέλι στις 9:09 π.μ. στο Λονδίνο. Το Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,2% στα 74,99 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό παραμένει σε τροχιά για την πιο απότομη πτώση του πρώτου τριμήνου από το 2020, όταν η πανδημία επεφερε ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση. Η εν λόγω πτώση έχει πυροδοτηθεί οδηγηθεί από μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, τις ισχυρές ρωσικές ροές παρά τις δυτικές κυρώσεις και τις απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας.

Παρόλα αυτά, μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η πολιτική σύσφιγξης της είναι πλέον κοντά στο τέλος της, πλήττοντας το αμερικανικό νόμισμα.

«Βραχυπρόθεσμα, το ισοζύγιο του πετρελαίου φαίνεται να μην έχει προβλήματα και αυτό οφείλεται στη ρωσική προσφορά που επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα», δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια αγορά αργού θα περιοριστεί το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται, ανεβάζοντας τις τιμές, είπε.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τιμή – στόχος οι 1.075 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ευρωπαικό Συμβούλιο: Η τραπεζική ένωση ξανά στο προσκήνιο λόγω SVB και Credit Suisse

ΔΕΗ: Όλο και λιγότερους πελάτες χάνει η επιχείρηση – 262.000 νέες συνδέσεις για το 2022