Αγορές

Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι πέντε μετοχές που «απογειώνουν» την αγορά (upd)

  • Γεράσιμος Χιόνης


Δυναμική άνοδος για τον Γ.Δ. - Ώθηση από την προσθήκη των ΕΤΕ, Mytilineos στον MSCI Greece - Ράλι σε τράπεζες και blue chips - Επιστρέφει στα 20 ευρώ η Coca Cola, κέρδη άνω του 5% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

(upd) Ισχυρό ράλι εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, χάρη στην προσθήκη των Εθνικής Τράπεζας – Mytilineos στον βασικό δείκτη του MSCI. Θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, κάτι που επαναφέρει τους αγοραστές σε θέση – οδηγού, σβήνοντας ένα μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών (-8% μέσα στον Μάιο). 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 2,90% και διαμορφώνεται στις 871,10μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 24 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (846,46 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 851,93 έως 873,56 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 61 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από 12 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, ετοιμάζεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς αυτή τη στιγμή κινείται στο +4,34% και τις 570,15 μονάδες. Μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι εύλογα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (1η), η οποία εκτοξεύεται στο +6,4% και επανέρχεται στα 3,40 ευρώ, εν αναμονή της εισροής κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της προσθήκης στον MSCI. Εξαιρετική είναι η εικόνα και στις μετοχές των Eurobank (2η) – Αlpha Bank, οι οποίες κερδίζουν τουλάχιστον 5% και 3% αντίστοιχα. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +2,7% και το 1,23 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +2,98% 0,9268 ευρώ 
  • Eurobank +5,16% 0,9122 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +6,44% 3,406 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,71% 1,2315 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,12% και 2.095 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos (3η) είναι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς ενισχύεται στο +4% και τα 16,37 ευρώ, μετά την απόφαση εισόδου στον MSCI Greece Standard. Ισχυρά κέρδη άνω του 5% παρουσιάζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (4η), καθώς φουντώνουν τα σενάρια για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς της Macquarie. H μετοχή της Coca – Cola (5η), δε, συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, κερδίζοντας +4,2% και επιστρέφοντας άνω των 20 ευρώ. Aegean, Sarantis και Motor Oil αυξάνονται κατά τουλάχιστον 3%, ενώ άνω του 2% καθορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Τιτάνα και Lamda Development. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ χάνουν περίπου 0,5%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,03% και 1.383 μονάδες), οι μετοχές των Παπουτσάνη και Cenergy ξεχωρίζουν στο +5%, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής έπεται στο +4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 74 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Σχεδόν 200 εκατ. ευρώ «φέρνει» ο MSCI

Η ελληνική αγορά, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, έχει καταστήσει σαφές ότι προσπαθεί να πραγματοποιήσει την πρώτη ουσιαστική απόπειρα αντίδρασης έπειτα από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, μέσα στις οποίες από τις 938 μονάδες (26/4) κατρακύλησε στις 846 μονάδες (χαμηλό διμήνου).

Η αγοραστική αντεπίθεση εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στην χθεσινοβραδινή απόφαση του MSCI να εντάξει τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos στον δείκτη Standard Greece, χωρίς παράλληλα να προβεί σε κάποια διαγραφή.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει συνολικές εισροές 103 εκατ. ευρώ για την Εθνική και 92 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos. ενώ βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες επιρροής είναι 7,3 και 6,8 αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι στον MSCI Greece βρίσκονταν ήδη οι μετοχές των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ. 

Στο θετικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τις ΕΛΠΕ, Coca – Cola, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνουν άκρως ικανοποιητικά μεγέθη, δίνοντας συνέχεια στη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, παρά το προς επιδείνωση λειτουργικό περιβάλλον. 

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν πρέπει να λησμονούμε τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών. Υψηλότερα επιτόκια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξημένο κόστος ενέργειας, πληθωρισμός ρεκόρ και μεγαλύτερο κόστος δανεισμού συνθέτουν ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο δεν μπορούν να αγνοήσουν οι αγοραστές.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (889 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να συναντώνται στις 840 – 850 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, έρχονται στις 880 και 900 μονάδες.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,90% και τις 428 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,81%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,16% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,88%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 1,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα άλμα της τάξης των 300 μονάδων.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για ηπιότερη ζήτηση, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,9% και τα 107,08 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,1% και τα 108,71 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 1.826 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης:

Η ντροπή της Ακρόπολης (και της Μυκόνου), οι φήμες για ΙΝΤΡΑΚΑΤ και BC Partners, ο Κούτρας και η Αττική Οδός, ο Καμπάς και η ντρίπλα του Τσαμάζ

Τράπεζες: Πόσο εκτεθειμένες είναι σε Ρωσία και Ουκρανία – Πώς ο πόλεμος επηρεάζει τη διεθνή τους παρουσία

Συνεχίζει ανοδικά για τρίτη ημέρα το πετρέλαιο – Περιορίζουν τα κέρδη οι φόβοι για ύφεση