Το ορόσημο των 9,4 δισ. ευρώ ξεπέρασε η ζήτηση για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) των μετοχών της Porsche, η οποία οδεύει με γοργά βήματα προς το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. 

Το βιβλίο παραγγελιών, το οποίο άνοιξε το πρωί της Τρίτης, έχει ήδη καλυφθεί κατά αρκετές φορές, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το εύρος τιμών κυμαίνεται από 76,50 έως 82,50 ευρώ ανά μετοχή.  

Η περίοδος προσφορών για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει στον όμιλο της Volkswagen, θα «τρέξει» έως τις 28 Σεπτεμβρίου και είναι «ανοιχτή» για τις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας. 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι επενδυτές (cornerstone): Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το αμερικανικό fund Τ. Rowe Price και η αναπτυξιακή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι. Από κοινού έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν μετοχές αξίας 3,7 δισ. ευρώ. 

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Porsche αναμένεται για τις 29 Σεπτεμβρίου, με την IPO να αποτιμά τη γερμανική εταιρεία στα 75 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της μητρικής VW ανέρχεται σε 92 δισ. ευρώ.  

Στη διάθεση των επενδυτών, μέσω του Χρηματιστηρίου, θα τεθεί το 25% των μετοχών της πολυτελούς αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα ακόμη 25% θα «περάσει» στα χέρια της οικογένειας Piech, η οποία διαθέτει και το 53% των δικαιωμάτων ψήφου στη Volkswagen.  

Η IPO της Porsche είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2011, όταν η μεταλλευτική Glencore συγκέντρωσε σχεδόν 10 δισ. δολάρια, κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.  

Διαβάστε επίσης

Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ

Στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό «μονόκερο» η νέα επένδυση του Πάνου Γερμανού

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)