Παρόλο που το κλίμα και μεταξύ των επενδυτών και η τοποθέτησή τους είναι πτωτική, η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα και μια πιθανή βραχυπρόθεσμη κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων είναι θετικά στοιχεία για τις μετοχές, εξηγεί ο Μάρκο Κολάνοβιτς της J.P. Morgan, που πλέον εκτιμά ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί και επικεντρώνονται κυρίως γύρω από τη νομισματική πολιτική.

«Η FOMC άνοιξε την πόρτα για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων, ενώ σημείωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένης της μικτής βραχυπρόθεσμης προοπτικής», επισημαίνει ο Κολάνοβιτς. Η τράπεζα έκλεισε και το trade και αποκόμισε τα κέρδη από τα αμερικανικά ομόλογα.

Η τιμολόγηση των επιτοκίων της ΕΚΤ παραμένει παγιδευμένη σε μια διελκυστίνδα μεταξύ των αυξημένων τιμών του πληθωρισμού και των προσδοκιών της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, οπότε η αμερικανική τράπεζα ανοίγει θέσεις σε τακτικές αγοράς (long) τοποθετήσεις στα γερμανικά πενταετή ομόλογα. Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ανατιμήθηκαν χαμηλότερα μετά το χαλαρό σχόλιο της BoE. Η FOMC έθεσε λίγο φρένο στο ράλι στις αποδόσεις στις ανεπτυγμένες πιστωτικές αγορές και στις αναδυόμενες αγορές των εταιρικών ομολόγων έχουν καταγράφουν νέα υψηλά επίπεδα φέτος, δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην Ασία. «Εμείς συνολικά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί ξεκάθαρα. Η απόφαση για αυξήσεις των επιτοκίων σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια δεν υπονομεύουν την πιο εποικοδομητική μας στάση για τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα», εξηγεί ο Κολάνοβιτς.

«Στο συναλλαγματικό ισοζύγιο, παραμένουμε αμυντικοί και μακροχρόνια θετικοί για το δολάριο ΗΠΑ σε μια πιο σκληρή γραμμή της Fed, αλλά μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης και όχι μετρητών. Στα εμπορεύματα, περισσότερες ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θα χρειαστούν, δεδομένων των κινδύνων από το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο. Η αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ φαίνεται να έχει συγκλίνει γύρω από ένα πτωτικό αφήγημα για το 2023, με την παραγωγή να ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ υψηλά επίπεδα, τη δημιουργία αποθεμάτων και τη μείωση της ζήτησης λόγω του θερμότερου καιρού», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της JPM.

Η άποψη των πελατών της JPM

Αυτή την εβδομάδα η JPM διεξάγει δημοσκόπηση στους επενδυτές σχετικά με τη Fed, τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων στο τέλος τους έτους και τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, εκτός από τις τρέχουσες ερωτήσεις για το επενδυτικό κλίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν: (1) η έκθεση σε μετοχές και το επενδυτικό συναίσθημα (sentiment) είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο, (2) το 61% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση σε μετοχές και το 79% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα (υψηλό ρεκόρ), (3) οι ερωτηθέντες ‘διχάστηκαν’ ως προς το αν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν θετικό καταλύτη για τον κίνδυνο αγορές κινδύνου ή «μη γεγονός» (39% το καθένα), ενώ μόλις 21% αναμένουν αρνητικές επιπτώσεις, (4) το 73% είναι πιο αρνητικό για τις κινεζικές μετοχές μετά τα πρόσφατα γεγονότα, (5) το 74% πιστεύει ότι δεν έχουμε δει ακόμη την κορυφαία τιμολόγηση της αγοράς για την ΕΚΤ και οι περισσότεροι (53%) βλέπουν ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις για τις αγορές κινδύνου από την ΕΚΤ από την πρόωρη αποπληρωμή των TLTROs.

«Η Fed και η ΕΚΤ παραμένουν επιθετικές, καθώς το μακροοικονομικό σκηνικό δεν έχει μετατοπιστεί αρκετά ώστε να σταματήσει η παλίρροια των “επιθετικών κινήσεων” κεντρικών τραπεζών ακόμη, αν και η BoE κινήθηκε σε μια πιο ήπια κατεύθυνση. Οι κινεζικές μετοχές έχουν ξεφύγει από την πρόσφατη πτωτική τάση μετά τις πρόσφατες αναφορές που υπαινίσσονται χαλάρωση των περιορισμών COVID. Η Κίνα είναι επίσης ένα από τις λίγα μέρη όπου ο πληθωρισμός είναι τόσο χαμηλός όσο και μειούμενος, επιτρέποντας περιθώρια για τόνωση», καταλήγει ο Κολάνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: «Τρέχει» νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Έως 200.000 ευρώ το πλαφόν αποζημίωσης

Capital Economics: Ο «πόνος» στις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί αμείωτος το 2023 (γράφημα)

Πέθανε ο τραπεζίτης Έβελιν ντε Ρότσιλντ: Πώς «ένωσε» τη δυναστεία – Ο ρόλος του στην Rothschild & Co