Χαμόγελα έφερε ο Δεκέμβριος στην πρώτη συναλλαγή του μήνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «σκαρφαλώνει» στις 1.280 μονάδες, διατηρώντας εν τέλει το θετικό πρόσημο και διαγράφοντας  νωρίτερα τις οριακές απώλειες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σήμερα Παρασκευή κατά 0,39% στις 1.280,11 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 1.272,19 μονάδων (-0,23%) και 1.280,48 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,9 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 3.114,37 μονάδες, ενώ στο +0,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.134,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 1.068,69 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,7%, ο FTSE 25 στο 1,46%, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε με κέρδη 0,64%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην πολυαναμενόμενη αξιολόγηση της Fitch με την αγορά να προεξοφλεί αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον συγκεκριμένο οίκο.

Mάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  Société Générale η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί από τη Fitch Ratings,, λαμβάνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από ένα δεύτερο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, με τα οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα να μην είναι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα.

Η Société Générale προβλέπει ότι στη σημερινή επαναξιολόγηση της Fitch Ratings για την οικονομία της Ελλάδας, η χώρα θα αναβαθμιστεί σε κλίμακα σε BBB- από BB+, το οποίο είναι το χαμηλότερο ‘κατώφλι’ στην επενδυτική κλίμακα του οίκου.

Ακόμη, αιτία για την αισιοδοξία των επενδυτών είναι η πορεία του πληθωρισμού, μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Για πρώτη φορά εξάλλου, οι traders κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο από την ΕΚΤ.

 Η εικόνα των μετοχών

Ισχυρά κέρδη σημείωσε η ΑΒΑΞ (4,06%), άλμα 3,74% και για Jumbo, ενώ άνοδο άνω του του 3% σημείωσαν και οι Λάμδα (+3,79), Quest (3,48%) και ΕΥΔΑΠ (3,45%). Autohellas, Σαράντης και Ελλάκτωρ έκλεισαν με άνοδο άνω του 2%. Κέρδη 1,02% για τον ΟΠΑΠ στα 14,85 ευρώ, όπως και για την Τέρνα Ενεργειακή που βρίσκεται  στα 15,59 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για Cenergy, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Titan, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι Μυτιληναίος, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil.

Στις τραπεζικές μετοχές, η ΕΤΕ διολίσθησε κατά 1,78% στα 6,17 ευρώ, η Eurobank λύγισε στις δημοπρασίες με απώλειες 1,69%, απώλειες επίσης και για την Πειραιώς στο -1,04% και τα 3,226 ευρώ όπως και για την Alpha Bank στο -0,26% και τα 1,556 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν και οι  ευρωπαϊκές αγορές στην εκκίνηση του Δεκεμβρίου καθώς και σήμερα κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ χθες ολοκλήρωσαν τον καλύτερο μήνα τους από τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω ενός παγκόσμιου ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, που πυροδοτεί η αισιοδοξία των επενδυτών για τον πληθωρισμό, στον οποίο βλέπουν αποκλιμάκωση,

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Κάθε αγοραπωλησία ακινήτου θα επηρεάζει το σύστημα τιμών

Στην 1η θέση του Συμβουλίου του ΙΜΟ επανεξελέγη η Ελλάδα

Παπαστεργίου: Την ερχομένη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ