ΑΓΟΡΕΣ

MSCI Standard Greece: Τι περιμένουμε από τη σημερινή αναδιάρθρωση – Η σχεδόν βέβαιη Πειραιώς και ο άγνωστος Χ της ΤΕΝΕΡΓ

Όλα τα σενάρια για τον Standard Greece - Οι εισροές στην Πειραιώς σε περίπτωση προσθήκης, οι εκροές της ΤΕΝΕΡΓ σε περίπτωση αφαίρεσης και η πιθανότητα αύξησης των θέσεων στο δείκτη

Στις αποψινές αλλαγές του MSCI στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, η οποία περιμένει με αγωνία να δει κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την προσθήκη ακόμη μίας ελληνικής εταιρείας στον δείκτη Standard Greece.

Γύρω στα μεσάνυχτα, ο MSCI θα γνωστοποιήσει τις αλλαγές στη διάρθρωση των δεικτών του, με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα να «ποντάρει» στην προσθήκη της Τρ. Πειραιώς στον βασικό ελληνικό δείκτη.

Σε πρόσφατο report, ο οίκος Morgan Stanley θεωρεί ότι το σενάριο προσθήκης της Πειραιώς συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, δεδομένου ότι η τράπεζα πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης.

Ενδεικτικά, τόσο η κεφαλαιοποίηση όσο και το free float (μετοχές σε ελεύθερη διασπορά) υπερβαίνουν τα όρια συμμετοχής στον MSCI Greece Standard κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Εφόσον, λοιπόν, η Πειραιώς προστεθεί στον βασικό δείκτη του MSCI, τότε οι παθητικές εισροές κεφαλαίων προς την τράπεζα υπολογίζονται σε 166 εκατ. δολάρια. Το συγκεκριμένο ποσό ισούται με τις συναλλαγές των τελευταίων 13 ημερών, με βάση τη μέση ημερήσια δραστηριότητα του τελευταίου μήνα.

Σ’ αυτό το σενάριο, οι μετοχές στον MSCI Standard Greece θα αριθμούν πλέον σε 11, καθώς στον δείκτη ήδη υπάρχουν οι παρακάτω:

  • Eurobank (14,31%)
  • Mytilineos (14,08%)
  • Alpha Bank (12,67%)
  • Εθνική Τράπεζα (11,92%)
  • Jumbo (10,89%)
  • ΟΠΑΠ (10,09%)
  • ΟΤΕ (9,72%)
  • ΔΕΗ (7,85%)
  • Motor Oil (5,31%)
  • Τέρνα Ενεργειακή (3,16%)

Για την τελευταία, πάντως, δηλαδή την Τέρνα Ενεργειακή, υπάρχουν πιθανότητες διαγραφής και «υποβιβασμού» στον MSCI Greece Small Cap. Σε ένα τέτοιο σενάριο, και λαμβάνοντας υπόψη την προσθήκη της Πειραιώς, ο αριθμός των μετοχών στον Standard Greece θα παραμείνει 10.

Όμως σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley, η πιθανότητα διαγραφής της Τέρνα Ενεργειακή είναι χαμηλή, καθώς το free float είναι υψηλότερο κατά 8% σε σχέση με το κατώτατο δυνατό όριο, ενώ η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται ελαφρώς άνω του αντίστοιχου ορίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η διαγραφή θα καταστεί πραγματικότητα, μόνο αν τα κατώτατα όρια αυξηθούν στην τρέχουσα αναδιάρθρωση ή αν ο MSCI αποφασίσει να μην αυξήσει τον αριθμό 10.

Μην ξεχνάμε ότι, πριν μερικά χρόνια, στον Standard Greece βρίσκονταν μόλις τρεις μετοχές. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και το ράλι των τελευταίων μηνών συνέδραμαν τα μέγιστα στη βελτίωση της εικόνας του βασικού δείκτη.

Εάν, λοιπόν, η Τέρνα Ενεργειακή αφαιρεθεί από τον Standard Greece, τότε η Morgan Stanley περιμένει εκροές κεφαλαίων ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ή αλλιώς ένα ποσό που ισούται με τις συναλλαγές 18 ημερών.

Ας σημειωθεί ότι όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023. 

Διαβάστε ακόμα

Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ

Μπογκντάνοβιτς: Νέες εξαγορές και ανατιμήσεις στα «εργαλεία» ανάπτυξης της Coca Cola HBC

«Σαρώνουν» τα τυχερά παιχνίδια – Οι επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""