Κάτω κι από το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση παραμένουν αδύναμες.

Το ολλανδικό TTF, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, υποχώρησε κατά 3,2% στα 26,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις σημείωσε πτώση σχεδόν 8%. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο διολίσθησε κατά 2,6% την Πέμπτη.

Η Γερμανία εισήλθε σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο, αναδεικνύοντας τη δυσκολία της Γηραιάς Ηπείρου να εξέλθει από την κρίση που δημιουργήθηκε εν μέρει από το υψηλό ενεργειακό κόστος πέρυσι. Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη ήταν υποτονική παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πολύ μεγαλύτερα από το κανονικό αποθέματα και η ισχυρή διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου απομακρύνουν επίσης γρήγορα κάθε κίνδυνο για τον επόμενο χειμώνα.

Ταυτόχρονα, η πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου κατά 60% φέτος έφερε κάποια ανακούφιση στους Ευρωπαίους που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμού. Οι Βρετανοί καταναλωτές πρόκειται να δουν μείωση 37% στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Ιούλιο. Επιπλέον, η υποτονική οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Σε ύφεση η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο (γράφημα)

Η Τουρκία ζήτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα σε δολάριο για να αποφύγει κίνδυνο χρεοκοπίας

Τράπεζες: «Καμπανάκι» Κομισιόν για παλαιά και νέα «κόκκινα» δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ