Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη 19/9, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρές απώλειες 0,2% και βρίσκεται στις 455,86 μονάδες, με τον κλάδο της υγείας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί κατά 0,7% ενώ οι εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής ενισχύονται ελαφρώς κατά 0,2%.

Καλύτερη είναι η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας όπου οι δείκτες επιχειρούν να κινηθούν σε θετικό έδαφος, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει άνοδο 0,3% στις 28.640 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,2% στις 9.502 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά την ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης πολιτικής της την Τετάρτη 20/9 και θα αξιολογήσουν την κίνηση αυτή για να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση της στάσης της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά στον πληθωρισμό.

Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός αυτή την εβδομάδα είναι η απόφαση νομισματικής πολιτικής που θα λάβει και η Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) την Παρασκευή. Η BOJ έχει συγκεντρώσει την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας το τελευταίο διάστημα, αφότου ο διοικητής της Καζούο Ουέντα πυροδότησε εικασίες για επικείμενη αλλαγή θέσης από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πάνω από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι βρίσκεται το μπρεντ, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, καθώς η μείωση της παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία και οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα ενίσχυσαν το κλίμα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, καθώς η Wall Street προετοιμάζεται για την έναρξη της συνεδρίασης της Fed, ενώ οι αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι συναλλασσόμενοι ανέμεναν τα πρακτικά της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τη συνεδρίαση πολιτικής της στις 5 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Lamda Develoment: Το ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα και το μεγάλο αιολικό project στον Έβρο

Ίδρυμα Vodafone: Εκκινεί νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ