Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού επανέφερε το φόβο με τις αγορές να βυθίζονται τόσο σε Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιστροφή των σκληρών lockdown και τις επιπτώσεις τους.

Στο βαθύ κόκκινο το Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ελεύθερη πτώση με απώλειες στο 4,50% και προσγείωση στις 858 μονάδες. Οι επενδυτές προχωρούν σε risk off στα χαρτοφυλάκια τους, με τις ρευστοποιήσεις να είναι σχεδόν στο σύνολο του ταμπλό, επαναφέροντας μνήμες από πέρυσι τον Μάρτιο όταν και έκανε την εμφάνιση της η υγειονομική κρίση και στην Ευρώπη.

Αιμορραγία στις ευρωπαϊκές αγορές

Η μετάλλαξη Νότιας Αφρικής «βυθίζει» τις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγο μετά τις  16.30 ώρα Ελλάδας, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 3,40% στις 15.374 μονάδες. Ο γαλλικός CAC χάνει 4,14% στις 6.782 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,80%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό διμήνου, καθώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊού πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης ακριβώς την ώρα που η προσφορά αυξάνεται.

Πτώση 800 μονάδων προσυνεδριακά για τoν Dow Jones 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στη Wall Street ο Dow Jones σημειώνει απώλειες που κυμαίνονται στις 800 μονάδες ή σε ποσοστό 2%. Μικρότερες απώλειες για τον S&P500 και Nasdaq με 1,79% και 1,51% αντίστοιχα.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, που μετράει τον φόβο στις αγορές, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 10 μήνες.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 5%, ή 4,27 δολάρια, στα 74,12 δολάρια το βαρέλι. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 5,6% στα 77,64 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η νευρικότητα των επενδυτών είχε γίνει ιδιαίτερα έντονη τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω ανησυχιών για την άρση των μέτρων στήριξης από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) και τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού. Επιπλέον, οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, τα κρυπτονομίσματα είχαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά το κρισιμότερο όλων παραμένει κατά πόσο το νέο στέλεχος θα είναι “διαχειρίσιμο”, υπό την έννοια του βαθμού εξάπλωσηής του σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και κατά πόσο θα λειτουργήσει ως καταλύτες για την υιοθέτηση μέτρων lockdown σε μια περίοδο που θα έσωζε την οικονομία λόγω αυξημένης κατανάλωσης.

Για τη συνέχεια, κοιτάμε το επίπεδο των 870 μονάδων ως το κάτω άκρο του πολύμηνου ατασικού σχηματισμού. Σε μία συνεδρίαση με αγελαία συμπεριφορά των πωλητών, μόλις 7 έναντι 109 οι ανοδικές/πτωτικές μετοχές, η προσοχή εστιάζεται στους τίτλους με το μεγαλύτερο volatility όπως και συγκριτικά  πιο ανθεκτικών έναντι της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην αγορά ομολόγων κυρίως του Νότου παρατηρούνταν αποκλιμάκωση της απόδοσης με το 10ετές Ελληνικό να διαπραγματεύεται με απόδοση 1,294% από τα 1,35% στο ξεκίνημα της ημέρας.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν αυτή την εικόνα στην προεξόφληση τους, πως τόσο η ΕΚΤ, όσο η Κομισιόν υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουν κάθε λόγο (ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να υπεραμυνθούν λογικών χορήγησης ρευστότητας, ενίσχυσης των επιχειρήσεων (από το Δημόσιο) μετάθεση της συζήτησης για Σύμφωνα Σταθερότητας ακόμη πιο πίσω.

Προφανώς, η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 888 μονάδων δεν είχε πολλές πιθανότητες να κρατήσει. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 3,81% και βρίσκεται στις 2.075,86 μονάδες Πειραιώς με 6,38%, Aegean με 62,7% και Alpha Bank με 5,685 σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Βιοχάλκο, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ να σημειώνουν απώλειες άνω του 4%, ΟΠΑΠ, Eurobank, Μοτορ Οιλ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ να υποχωρούν άνω του 3%, και Τιτάνας, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Σαράντης να σημειώνουν ήπιες απώλειες.

Η νέα μετάλλαξη 

Παρότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει εάν η παραλλαγή B.1.1529 είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα από τις προηγούμενες, οι αρχές σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα. Συναγερμός σήμανε καθώς η μετάλλαξη ήδη εντοπίστηκε στην Ευρώπη με το Βέλγιο να επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα.  Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ απαγόρευσαν προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές χώρες ως προληπτικό μέτρο. Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε δύο κρούσματα του νέου στελέχους σε ταξιδιώτες που έφτασαν στην πόλη, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής με στόχο να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας- μετάλλαξη Nu του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

«Grand Chalet»: Το «στοιχειωμένο» στολίδι των βορείων προαστίων (pics)

Τέλη κυκλοφορίας: Σχεδόν 74.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα διπλά – Ποιοι θα λάβουν email

Λεξικό Collins: Το «NFT» είναι η λέξη της χρονιάς 2021