Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων την άνοιξη, αν και η υποτονική ανάπτυξη θα περιορίσει την ικανότητά της να ανακουφίσει την υποτίμηση του γιεν, σύμφωνα με πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο διοικητής της BoJ, Καζούο Ουέντα, δέχεται πιέσεις για να περιορίσει την υποτίμηση του γεν η οποία οφείλεται κυρίως στην απόκλιση μεταξύ των υψηλών αμερικανικών επιτοκίων και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας.

Παρ’ όλα αυτά, περιορίζεται επίσης από τον υψηλό πληθωρισμό, τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoJ εξακολουθούν να θεωρούν μη βιώσιμο, δεδομένου του ότι ασκεί πιέσεις στην εγχώρια ζήτηση και οδηγεί την οικονομία σε τεχνική ύφεση. Αυτή η αιφνιδιαστική συρρίκνωση σημαίνει ότι η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από την Γερμανία.

«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση και ένα δίλημμα”, δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Keio, Σαγιούρι Σιράι, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC . Στο παρελθόν, ο Σιράι θήτευσε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BoJ από το 2011 έως το 2016, βοηθώντας στη λήψη των αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

«Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι η BoJ είναι πιθανό να προβεί σε κάποια αλλαγή πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των αρνητικών επιτοκίων αυτή την άνοιξη, αφού ανησυχεί για τις παρενέργειες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος υποχώρησε στα περίπου 150 γιεν/δολάριο αυτή την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από την Fed. Η χρόνια αδυναμία του γεν έχει μειώσει όχι μόνο την αγοραστική δύναμη των Ιαπώνων καταναλωτών, αλλά και την αξία των εξαγωγών της χώρας.

«Νομίζω ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν κάποιες προσαρμογές. Όλο και περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η BoJ θα προχωρήσει σε κάποιου είδους εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής την άνοιξη. Ανεξάρτητα από το αν η BoJ είναι σε θέση να επιτύχει τον πληθωριστικό στόχο του 2% με σταθερό τρόπο, νομίζω ότι θα προβεί σε κάποια αλλαγή πολιτικής αυτή την άνοιξη», τόνισε ο Σιράι.

Παγιδευμένη

Ακόμα και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoJ θεωρούν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μην οδηγείται σε βιώσιμο επίπεδο λόγω της εγχώριας ζήτησης, τα παρατεταμένα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού έχουν πλήξει την εγχώρια κατανάλωση. Αυτό αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους οι οποίοι και οδήγησαν στη δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας το δ’ τρίμηνο του 2023.

Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σταδιακά, ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υπερβαίνει τον στόχο του 2% της BoJ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1%. Επίσης, επέμεινε στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, η οποία διατηρεί το ανώτατο όριο των αποδόσεων των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων στο 1%. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, πάραυτα, κινήθηκαν προσεκτικά και σχολαστικά όσον αφορά το πρωταρχικό τους καθήκον, δη την ανάκαμψη μίας οικονομίας η οποία έχει βυθιστεί σε έναν κυκεώνα αποπληθωριστικών πιέσεων εδώ και δεκαετίες.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η BoJ θα απομακρυνθεί από το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Απριλίου, μόλις οι ετήσιες εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς επιβεβαιώσουν την αναμενόμενη τάση ουσιαστικών μισθολογικών αυξήσεων. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μεταφραστούν σε ένα πιο ουσιαστικό πληθωριστικό σπιράλ, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να ξοδέψουν.

Παρ’ όλα αυτά, Ο Σιράι ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος οι μισθοί σε γεν και η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώνονται αμφότερα.

«Κατ΄αυτόν τον τρόπο η BoJ θα δυσκολευτεί να πάρει τον δρόμο της ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής, ακόμα και αν ο πληθωρισμός κυμανθεί πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή, αυτή η διαφορά μεταξύ των αμερικανικών και ιαπωνικών νομισμάτων δημιουργεί τεράστια υποτίμηση στο γιεν, οπότε όπως καταλαβαίνετε, η κεντρική τράπεζα είναι παγιδευμένη».

«Ακόμα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξήσει λίγο τα επιτόκια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως δε θα μπορέσει να προχωρήσει σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της αφού η εγχώρια οικονομία είναι αδύναμη. Αν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας προχωρήσουν σε κάποιου είδους εξομάλυνση, αυτή θα είναι απλώς η κατάργηση των αρνητικών επιτοκίων, η οποία δε θα έχει πραγματικό αντίκτυπο όσον αφορά την υποτίμηση του γιεν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

«Μαύρες» προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία – Θα παραμείνει ο ασθενής της Ευρώπης και το 2024 (tweet)

J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ