ΑΓΟΡΕΣ

Πάουελ: Δέσμευσή μας η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% – Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νίκη

Μετριοπαθής, ικανοποιώντας την αγορά, αν και μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του εμφανίστηκε ο Τζερόμ Πάουελ θέλοντας να αποφύγει να καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στους επενδυτές για τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων - Fed: Με σταθερά επιτόκια για τρίτη συνεδρίαση αποχαιρετά το 2023 – Το outlook του 2024

Στη διατηρήση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, που ουσιαστικά μεταφράζεται στο οριστικό τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αναφέρθηκε ο Τζερόμ Πάουελ στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της FOMC. Άλλωστε παραδέχτηκε ότι το συμβούλιο ξεκίνησε να συζητά σήμερα την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα την απασχολήσει και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το συμβούλιο διατήρησε το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% με 5,50% και στο «dot plot» της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια άφησε να εννοηθεί ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα παραγματοποιηθούν τρεις μετριοπαθείς περικοπές των επιτοκίων που θα κατεβάσουν το εύρος τους στο 4,5% με 4,75%. Θα ακολουθήσουν δε, επιπλέον περικοπές το 2025 και 2026.

Ο κύριος Πάουελ εμφανίστηκε μετριοπαθής, ικανοποιώντας την αγορά, αν και μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του θέλοντας να αποφύγει να καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το συμβούλιο θα συνεχίσει να κρίνει τα επόμενα βήματα του με βάση τα οικονομικά στοιχεία και τα συσσωρευτικά αποτελέσματα της μέχρι τώρα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής, αν κριθεί αναγκαίο», όμως ο ίδιος δεν το θεώρησε πιθανό. «Αν και οι συμμετέχοντες (στο συμβούλιο) δεν βλέπουν πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια περαιτέρω, δεν θέλουν επίσης να αφαιρέσουν την πιθανότητα αυτή από το τραπέζι».

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν θεωρεί αναγκαία παραιτέρω μέτρα σύσφιγξης, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων. «Νομίζω πως δεν είναι πιθανό να ανεβάσουμε (τα επιτόκια)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αποκλίμακωση των τιμών σαφώς αποτελεί βασικό παράγοντα. Όπως εξήγησε, ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το στόχο του 2%. Ειδικά δε, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αλλωστε, το συμβούλιο και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε πως σαφής δέσμευση της Fed παραμένει η σταθερότητα των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από τα υψηλά του και αυτό επετεύχθη χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας, γεγονός που είναι πολύ καλό» επεσήμανε. «Όμως, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά. Η περαιτέρω πρόοδος και η μείωση του δεν μπορεί να θεωρείται εγγυημένη και το μονοπάτι μπροστά μας παραμένει αβέβαιο» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι δουλειά του συμβουλίου παραμένει η επιστροφή του δείκτη στο 2%.

Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αλλά γίνεται όλο και πιο ισορροπημένη. Οι κενές θέσεις εργασίας έχουν περιοριστεί, όπως και η πίεση προς τις αυξήσεις μισθών. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Fed η ικανότητα του συμβουλίου να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να προκαλέσει σημαντική άνοδο της ανεργίας αποτελεί την ετυμολογία της «ομαλής προσγείωσης», στην οποία αναφέρονται συχνά οι αναλυτές. Ωστόσο, το συμβούλιο δεν είναι έτοιμο να κηρύξει τη νίκη του.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη μας».

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε ότι οι περικοπές των επιτοκίων απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση, κάτι που φάνηκε και από τις νέες προοπτικές που εξεδόθησαν για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας. Όπως υποστήριξε, το συμβούλιο άρχισε να συζητά το πότε θα είναι κατάλληλο να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.  Άλλωστε, είναι ένα θέμα που απασχολεί ευρύτερα τις κεντρικές τράπεζες.

«Το ερώτημα του πότε θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσουμε να αντιστρέφουμε την περιοριστική πολιτική που έχει τεθεί σε εφαρμογή είναι καθαρά ένα ζήτημα συζήτησης σε όλο τον κόσμο και επίσης ένα θέμα που συζητήσαμε και εμείς, στη σημερινή συνεδρίαση μας» επεσήμανε. Παραδέχτηκε δε, πως θα είναι ένα βασικό θέμα που θα απασχολήσει στο εξής το συμβούλιο.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, σε ερώτηση που δέχτηκε, ξεκαθάρισε πως η οικονομία δεν είναι σε ύφεση, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα πως μπορεί να μην αποφύγει μια ύφεση την επόμενη χρονιά, λόγω των αστάθμητων παραγόντων που υπάρχουν. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η οικονομική δραστηριότητα και οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

«Οι πρόσφατοι δείκτες υπονοούν ότι η ανάπτυξη στην οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Παρόλ’αυτά το ΑΕΠ οδεύει προς μια διεύρυνση της τάξεως του 2,5% συνολικά για τη χρονιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα

ΕΕ: Το «παζάρι» για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά και ο… καυγάς για τις τράπεζες

REX Hotel: «Θρίλερ» σε συνέχειες με νέο σφυρί και στη… μισή τιμή (pics)

Μυτιληναίος: Ανοίγει φτερά στις διεθνείς διασυνδέσεις με έργο που προσθέτει 300 εκατ. στο ανεκτέλεστο συμβάσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""