Υποτονικό ήταν, την Τρίτη, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και της ΕΚΤ προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις των συμβουλίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διόρθωσε ελαφρά σε ποσοστό 0,09% φτάνοντας τις 455 μονάδες. Αντιστοίχως οι επιμέρους κλάδοι του παρουσίασαν μεικτά πρόσημα με τις εταιρείες λιανικής να κερδίζουν έδαφος και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX μειώθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,01% στις 15.900 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,24% και τις 7.229 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,19% φτάνοντας τις 7.481 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε σημαντική πτώση 1,32% στις 29.153 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε  στις 9.827 μονάδες μειωμένος κατά 0,12%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν πρόλαβαν την αποψινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αν και οι αναλυτές δεν περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Άλλωστε τόσο ο Τζερόμ Πάουελ όσο και αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας το τελευταίο διάστημα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων είναι κοντά, αν όχι έχει ήδη επιτευχθεί, άνευ απροόπτου. Κάτι που βεβαίως ανοίγει το δρόμο για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed από την επόμενη χρονιά.

Χειρόφρενο, αν και με επιφυλάξεις, σήκωσε και η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της. Ωστόσο οι επενδυτές περιμένουν το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη για να διαπιστώσουν τις ισορροπίες δυνάμεων ανάμεσα σε… γεράκια και περιστέρια.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ιδιαίτερη σημασία έχει και το περιεχόμενο της νέας έκθεσης της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αν και ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει καλές επιδόσεις υπάρχουν επιφυλάξεις για σημεία κινδύνου, όπως οι τριγμοί στην αγορά ακινήτων και κυρίως των εμπορικών ακινήτων, που είναι πιθανόν να εκτοξεύσει την έκθεση τους σε χρέη και «κόκκινα» δάνεια.

Στους παράγοντες κινδύνου είναι βέβαια και το γεωπολιτικό ρίσκο και οι επιπτώσεις του στην αγορά των commodities. Οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν σήμερα σταθεροποιητικά με το Brent να χάνει 0,51% στα 81,90 δολάρια και το αμερικανικό WTI να πέφτει 0,63% στα 77,34 δολάρια.

Ωστόσο υπάρχει αγωνία για την έκβαση της επικείμενης συνόδου του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή και την πιθανότητα διορθωτικών κινήσεων στα επίπεδα παραγωγής που μπορεί να ανατρέψουν την εικόνα της αγοράς.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο χρυσός στο +1,09% ξεπερνώντας έτσι και πάλι το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων την ουγγιά, στο 2.001,90, αντιδρώντας έτσι στη βεβαιότητα πως η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στις αγορές συναλλάγματος μετά από τρεις ημέρες απωλειών και το χαμηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από δύο μήνες το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε ελαφρά με το δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,05% στο 103,49 και την ισοτιμία με το ευρώ να κινείται στο 1,0924.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ