Ο χαλκός σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο, καθώς τα βιομηχανικά εμπορεύματα επωφελούνται από την αυξανόμενη αισιοδοξία για τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει λήξει, αφού μια σειρά από αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σημειώνει επιβράδυνση. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και το σχετικά ισχυρό δολάριο αποτέλεσαν βασικό αντίβαρο για τα μέταλλα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,8% στα 8.333,50 δολάρια ανά τόνο στις 11:37 π.μ. ώρα Σαγκάης σήμερα Δευτέρα, μπαίνοντας σε τροχιά για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκαν κατά 2,9% την περασμένη εβδομάδα.
Στην άνοδο των τιμών του χαλκού συνέβαλαν και ειδήσεις που βγήκαν από τις συνομιλίες για την προμήθεια πρώτων υλών με τουλάχιστον ένα μεγάλο κινεζικό χυτήριο χαλκού να αποδέχεται χαμηλότερες αμοιβές από τις εταιρείες εξόρυξης. Οι χαμηλότερες χρεώσεις επεξεργασίας και διύλισης υποδηλώνουν ότι η αγορά για το συμπύκνωμα χαλκού είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, η αγορά του εξορυγμένου χαλκού θεωρείται ότι περιορίζεται – και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης παραμένουν υψηλές – ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για υπερπροσφορά βραχυπρόθεσμα εν μέσω της αύξησης της δυναμικότητας των χυτηρίων.

Άλλα μέταλλα ενισχύθηκαν μαζί με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου στην Ασία σήμερα Δευτέρα, ενώ άνοδο σημείωσαν εν πολλοίς και οι μετοχές, με τον ΜΟ των μετοχών του ιαπωνικού Nikkei να φτάνει σε υψηλό 33 ετών. Το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος σημείωσαν άνοδο άνω του 1%.

Διαβάστε ακόμη

Αθανάσιος Πάπιστας: Από το Βατοπέδι στο… διπλό σφυρί (pics)

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, οι προκρατήσεις του τουρισμού, ο αθόρυβος Ιάπωνας, τα βαριά ονόματα στα αιολικά και το deal Attica-ΑΝΕΚ

D-Marin: Αύξηση μεγεθών στην Ελλάδα – Εξετάζει συμμετοχή σε νέους διαγωνισμούς παραχώρησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ