Άκρως επιτυχημένη ήταν η έκδοση του «λαϊκού ομολόγου» στο Βέλγιο, με το κράτος να αντλεί το ποσό – ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ, προσφέροντας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές ένα επιτόκιο, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, περισσότερα από 600.000 λιανοεπενδυτές συμμετείχαν στη δημοπρασία ομολόγου, λήξεως το 2024, με το κουπόνι να καθορίζεται στο 3,3%.

«Η έκδοση αποσκοπεί στην τόνωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ φαν Πέτεγκεμ. «Η επιτυχία της έκδοσης, τα υψηλά επιτόκια συγκεκριμένων τραπεζών και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα πέραν των λογαριασμών αποταμίευσης, συμβάλλουν σ’ αυτόν τον στόχο».

Η άντληση των 21,9 δισ. ευρώ αποτελεί ποσό – ρεκόρ για δημοπρασία, η οποία απευθύνεται σε λιανοεπενδυτές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 5,7 δισ. ευρώ από την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Το πρόβλημα στο Βέλγιο, αλλά κι άλλες χώρες της Ευρώπης, συνίσταται στο γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες αποφεύγουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού.

Αποτέλεσμα είναι, εν μέσω πληθωρισμού, τα επιτόκια καταθέσεων να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Έτσι, οι καταθέτες αναζητούν άλλες πιο προσοδοφόρες (ασφαλές) επενδύσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να «θωρακίσουν» τις αποταμιεύσεις τους έναντι των ανατιμήσεων.

«Οι Βέλγοι έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις στην τράπεζα. Πρέπει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με έναν ελαφρώς πιο παραγωγικό τρόπο» διευκρίνισε ο Βέλγος υπουργός.

Στον αρχικό προγραμματισμό των Βρυξελλών, το «λαϊκό ομόλογο» δεν θα ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απρόσμενη συμμετοχή των Βέλγων πολλαπλασίασε το τελικό ύψος της δημοπρασίας.

Τον Δεκέμβριο, δε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε ακόμη μία έκδοση «λαϊκού ομολόγου».

Διαβάστε ακόμα

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα

Jefferies: Παραμένουν ευνοϊκές οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές – στόχοι (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ