Αγορές

Η δυσοίωνη πρόβλεψη της Κάθι Γουντ – Σε ποια αγορά βλέπει «λουτρό αίματος»

  • newsroom


Η γνωστή fund manager και διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest μίλησε για τεράστιες απώλειες - Ποια η πρόβλεψή της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως την General Motors και τη Ford

Τις μεγαλύτερες πιθανές απώλειες -μετά από μια άνοδο των αξιών- αναμένει στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων η γνωστή fund manager και διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest, Κάθι Γουντ.

Η Αμερικανίδα επενδύτρια τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν έβλεπε «λουτρό αίματος στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων», με τις αποτιμήσεις να πέφτουν το επόμενο έτος έως το 2023 καθώς οι τιμές -που έχουν αυξηθεί λόγω των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και της αυξημένης ζήτησης- υποχωρούν.

«Θα υποθέσουμε ότι μπορεί να εξετάζουν ζημιές», είπε η Γουντ, αναφερόμενη σε εταιρείες αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που κατάφεραν να ξεπεράσουν τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Tesla, που θεωρείται πρωτοπόρος στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα σχόλια που έκανε η Γουντ την Τρίτη είναι παρόμοια με αυτά που εξέφρασε μέσω ενός βίντεο που κυκλοφόρησε από την εταιρεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου ανέφερε την αύξηση των αποθεμάτων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων, ως απόδειξη ότι οι αξίες θα πέφτουν τον επόμενο χρόνο και θα βλάψουν τις πωλήσεις νέων οχημάτων καθώς και τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως την General Motors και τη Ford.

Σε μεταγενέστερο tweet την Τρίτη, η Γουντ είπε ότι «η Κίνα είναι ο κορυφαίος δείκτης αλλαγής στην προτίμηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα», απαντώντας σε tweet του αναλυτή της ARK Invest, Σαμ Κόρους, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων με φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 4% περίπου ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν περίπου 145%.

Η Γουντ σημείωσε στο tweet της ότι «οι πωλήσεις αυτοκινήτων με φυσικό αέριο στις ΗΠΑ είναι πιθανό να δυσκολευτούν, ειδικά τώρα που τα αποθέματα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπως μετρήθηκαν από το Manheim, είναι περίπου 40% πάνω από το κανονικό σε χονδρική και λιανική».

Τα επτά ETF (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) της ARK απέδωσαν κατά μέσο όρο 141% το 2020, χάρη στα κέρδη από εταιρείες όπως η Tesla και η Teladoc Health Inc.

Ωστόσο, στο μηνιαίο σεμινάριο, η Γουντ είπε ότι ένα πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές και οι αναλυτές είναι «κοντόφθαλμοι» και δεν σκέφτονται ούτε σε ορίζοντα πέντε ετών.

Διαβάστε ακόμα

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους 30 ετών και άνω – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Πληθωρισμός «τέρας»: 5,1% τον Δεκέμβριο

Τα «μαγικά» του Ντράγκι: Πώς θα περάσει νέα μέτρα στήριξης χωρίς να ξεφύγει το έλλειμμα