Οι πιέσεις από το άνοιγμα στην αγορά της Νέας Υόρκης (στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την χθεσινή αργία της 4ης Ιουλίου) και το νέο χαμηλό 16 μηνών για τον δείκτη ΡΜΙ της S&P Global αλλά και οι φόβοι για αδυναμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της επερχόμενης ύφεσης ενεργοποίησαν κύμα πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, αντιθέτως δέχθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ισχυρές πιέσεις, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών και συγκεκριμένα σε τιμές Φεβρουαρίου 2021 για το Γενικό Δείκτη.

Ο βασικός αντιπροσωπευτικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,21%, στις 779,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 82,3 εκατ. ευρώ. Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,00%) και της Υγείας (-6,04%). Ελάχιστες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώθηκαν, αντίθετα τα περισσότερα blue chips και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι δέχθηκαν σφυροκόπημα.

Αναλυτικά, η Eurobank υποχώρησε σε ποσοστό 11,63%, η Πειραιώς κατά 10,89% και η Alpha Bank κατά 9,35%.

Πτώση σε ποσοστό άνω του 4% κατέγραψε η Εθνική και ΔΕΗ, άνω του 3% σε Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή των Intrakat και Intracom, μετά την ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση του 61% των μετοχών της στο επενδυτικό σχήμα των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου έναντι 2,95 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικού τιμήματος περίπου 70,2 εκατ. Ευρώ. Η Intrakat έπειτα από ράλι ημερών υποχώρησε σήμερα κατά 10,14% και η Intracom κατά 6,17%.

Όπως εξηγούν χρηματιστές, οι αβεβαιότητες στις αγορές παραμένουν ισχυρές. Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα.

Αντίστοιχα, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-11,63%), της Πειραιώς (-10,89%), της Alpha Bank (-9,35%), Lamda Development (-4,54%), της Εθνικής (-4,48%) και της ΔΕΗ (-4,13%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 11.239.354 και 10.731.318 μετοχές, αντιστοίχως, ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 9,180 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 8,527 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 19 μετοχές, 105 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπήτρος Συμμετοχών +13,46% και Lavipharm +4,86%. Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αγροτικός Οίκος Σπύρου -15,00% και Ιντρακάτ -11,73%.

Διαβάστε ακόμη

Πώς στέκεται η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια επενδυτική καταιγίδα

JP Morgan: Παραμένει «φθηνό» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Le Figaro: Ο Ερντογάν αλλάζει όνομα στην Τουρκία και κατηγορείται για… κακοφωνία