(last update 15.01) Την πρωινή αδυναμία ξεπερνάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ρυθμούς και να κυριαρχούν στο ταμπλό, ωθώντας την αγορά στα όρια των 920 μονάδων. Κι όλα αυτά, φυσικάστον απόηχο της χθεσινής έκρηξης τζίρου (282 εκατ. ευρώ) και του rebalancing των δεικτών του MSCI. Η τάση από το εξωτερικό, επίσης, είναι αρκετά βοηθητική, καθώς οι αναλυτές σπεύδουν να χαιρετίσουν το σήμα των κεντρικών τραπεζών για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,88% και διαμορφώνεται στις 920,32 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (912,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 912,48 έως 921,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοδικά τράπεζες, blue chips

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς βρίσκεται στο +1,69% και τις 664 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο +7,5% του Νοεμβρίου. Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, αναρριχάται στο +3% και το 1,04 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +1% και να ανακτά το όριο του 1,10 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, κερδίζει 1,1% και επιστρέφει στο 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,4% και τα 3,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +3,06% 1,0425 ευρώ 
  • Eurobank +1,01% 1,101 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,40% 3,924 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,14% 1,416 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,12% και 2.247 μονάδες), οι μετοχές των διυλιστηρίων διατηρούν τον ανοδικό βηματισμό, καθώς τα ΕΛΠΕ διευρύνονται κατά 1,4% και η Motor Oil εκτινάσσεται κατά 3%. Κέρδη πέριξ του 1,5% εμφανίζει, επιπλέον, η μετοχή της ΔΕΗ, με τις μετοχές των Jumbo, Viohalco, ΟΛΠ και ΟΤΕ να ακολουθούν έως το +1,3%. Αύξηση κατά 1,9% παρουσιάζει και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί στο -3% και το 1,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Σαράντης χάνει 1,4%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 1.385 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζει θετικά στο +1,1% και τα 4 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά μεγέθη του 9μήνου. Κατά 1,8% αυξάνονται και οι μετοχές των Entersoft – Fourlis. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 22 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Στην τελική ευθεία του 2022 

Η Λεωφόρος Αθηνών εισέρχεται αισίως στον τελευταίο μήνα του 2022, ενός έτους το οποίο είχε (σχεδόν) τα πάντα. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ιστορικά επίμονο πληθωρισμό έως τις ελλείψεις αγαθών, την οξεία ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη επίδοση, καθώς από τις αρχές του έτους μετράει κέρδη της τάξης άνω του 2%. Όχι και άσχημα, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω. Για τον Νοέμβριο, δε, η συνολική μεταβολή ανήλθε στο +4,3%. 

Σήμερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει κατά κύριο λόγο στη νομισματική πολιτική της Federal Reserveσημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες– καθώς ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ έστειλε σήμα επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης, προαναγγέλλοντας μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. Κάτι, το οποίο εύλογα παρέχει στήριξη στις διεθνείς μετοχές.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, με τους traders να προεξοφλούν μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης και όχι των 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει και η ΕΚΤ, η οποία εξακολουθεί να ζυγίζει τις επιλογές της (αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης). 

Χάρη στην παραπάνω εξέλιξη, δε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται αισθητά χαμηλότερα, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να κατέρχεται κάτω του ορίου του 4% για πρώτη φορά από τα τέλη του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η απόδοση του κρατικού τίτλου μειώνεται κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,935%.

Στο μεταξύ, η προσοχή παραμένει στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Τέρνα Ενεργειακή να ανακοινώνει τα μεγέθη του γ’ τριμήνου, στον απόηχο της εισόδου της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece. Εκεί, ήδη βρίσκονταν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του  πληθωρισμού,  των  επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές        

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,79% και τις 443 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,49%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα, διορθώνοντας από τα ισχυρά κέρδη της Τετάρτης.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση από το χαμηλό έτους, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,5% και τα 80,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,4% και τα 87,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,71% και τα 1.790 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus 

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard

Meydan: Η εγκαταλελειμμένη πόλη των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ντουμπάι (vid)