(last update 16.04) Ιστορική προδιαγράφεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά κατάφερε να ξεπεράσει με το «καλημέρα» το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 8 Δεκέμβριο του 2014. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα υψηλά 8ετίας φαίνεται ότι προκαλούν «υψοφοβία», με αποτέλεσμα οι πωλητές να ανακάμπτουν και να θέτουν σε δοκιμασία την τελική ανάκτηση των κρίσιμων επιπέδων.

Η Mytilineos, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε θέση «πρωταγωνίστριας», καθώς υπερβαίνει και τα 23 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 2%, ενώ η Attica Bank συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, μετρώντας +148% μέσα στο 2023. Στον αντίποδα, οι τράπεζες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και Motor Oil να αναδιπλώνονται στο -1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις παρυφές των 1.000 μονάδων, εμφανίζοντας συνεχείς εναλλαγές προσήμων και οριακές μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (997,81 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 994,93 έως 1.004,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 66 εκατ. ευρώ. 

Σημάδια κόπωσης οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι ενδοσυνεδριακά έφθασε σε υψηλό 3ετίας, τείνει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,27% και τις 745 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, υποχωρεί στο -1,1% και το 1,18 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει μικρές απώλειες έως 0,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά +0,9% και φλερτάρει με τα 4,3 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο +0,8% και το 1,81 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,42% 1,191 ευρώ 
  • Eurobank -1,13% 1,1855 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,92% 4,298 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,80% 1,818 ευρώ 

Νέο ρεκόρ για τη Mytilineos, άλμα στον ΑΔΜΗΕ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0% και 2.420 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διευρύνεται κατά +1,7% και εκτοξεύεται στα 23 ευρώ, σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, το οποίο επέρχεται ως συνέχεια στο πακέτο των 23 εκατ. ευρώ από τη Morgan Stanley. Πέριξ του 2%, επίσης, καθορίζεται η άνοδος για τη ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Viohalco εκτοξεύεται στο +3%. Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ, από την πλευρά τους, ακολουθούν άνω του +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται στο -1% και τα 22,3 ευρώ, με τις Aegean – ΟΛΠ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να χάνουν από 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,02% και 1.528 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +6,3% και το 1,89 ευρώ, χάρη στην νέα τιμή – στόχο της Eurobank Equities. Η μετοχή της ΕΧΑΕ, ταυτόχρονα, συνεχίζει αισθητά ανοδικά (+1,2% και 3,78 ευρώ), έχοντας τζίρο άνω των 840.000 ευρώ, χάρη στις εκτιμώμενες εκροές από την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Bank, η οποία κάνει ράλι 10% και φλερτάρει με το 0,20 ευρώ, εν μέσω της προοπτικής επένδυσης της Thrivest. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,5 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή του Mytilineos σπάει όλα… τα κοντέρ, πετυχαίνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Στα 23 ευρώ πλέον, με άνοδο 1,7%. Στα 3,3 δισ. ευρώ η αξία της εταιρείας.  
  • Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κάνει άλμα 6,3% και αναρριχάται στα πρόθυρα του 1,9 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022. Ώθηση από το report της Eurobank Equities για τιμή – στόχο 2,9 ευρώ. 
  • Η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, μετρώντας κέρδη της τάξης του 150% μέσα στο 2023. Προσεγγίζει στο 0,20 ευρώ, χάρη στα σενάρια περί επικείμενης εισόδου της Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο. 
  • Η μετοχή της ΔΕΗ αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 (υψηλό 9 μηνών), οδεύοντας άνω των 7,3 ευρώ. Στα 5,4 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος.  
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ συντηρεί τα υψηλά κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς φλερτάρει με τα 3,8 ευρώ (υψηλό 9 μηνών). Στηρίγματα από τις προσδοκίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. 

Από το 2014 στο… 2023

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τη συσσώρευση, καταφέρνει να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου (+7,3%), με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη άνω των αντιστάσεων των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014. 

Εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει η μεγάλη πτώση της Λεωφόρου Αθηνών (θα υποχωρούσε έως και κάτω των 500 μονάδων), καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθούσαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η αθέτηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ και τελικά, η υπογραφή του 3ου μνημονίου.  

Σήμερα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με την οικονομία να βρίσκεται εκτός μνημονίων, τη χώρα να δανείζεται με φυσιολογικά επιτόκια από τις αγορές, την ανάπτυξη να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, τις εισηγμένες να εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις και την ελληνική αξιολόγηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι ρόδινα. Σε λίγους μήνες θα στηθούν -εκτός απροόπτου- διπλές βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε «απαγορευτικά» επίπεδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη «σφιχτή» πολιτική των υψηλών επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη «εικόνα» είναι άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο 7,3%, με τις τράπεζες να υπερ-αποδίδουν στο +16,7% και τις κατασκευές στο +12,5%.  

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η αγορά περιμένει μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, με κορυφαία την επικείμενη ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch (Παρασκευή 27/1). Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μας φέρει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB», δηλαδή δύο βήματα μακριά). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι.  

Την ίδια στιγμή, τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό -κατά παράδοση- θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου.  

Και, φυσικά, μην ξεχνάμε αφενός τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece (αρχές Φεβρουαρίου οι αποφάσεις), αφετέρου τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία πιστοποιούν την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 454 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, o βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB εμφανίζουν διακυμάνσεις έως +/- 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν εξίσου μικρές μεταβολές.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», μετά τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,11% και τα 81,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,03% και τα 88,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,46% και τα 1.937 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας