Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς Κίνα αναθεώρησε στο 5% τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, προκαλώντας κύμα απογοήτευσης στους αναλυτές, οι οποίοι «πόνταραν» αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%. 

Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα την αξία του «μαύρου χρυσού», καθώς η ασιατική χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου αλλά και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού παγκοσμίως.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 1,4% και διαμορφώνονται στα 78,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη μειώνονται κατά 1,5% και περιορίζονται στα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι. 

Ο πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο πήχης της ανάπτυξης του 2023 τοποθετείται πέριξ του 5%, απογοητεύοντας τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν τουλάχιστον 5,5%.  

Οι υψηλές προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί από την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, τα οποία είχαν κρατήσει καθηλωμένη την ανάπτυξη της Κίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.  

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται δυσμενώς κι από την προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στη Δύση, υπό τον φόβο του πληθωρισμού. 

Οι traders εκτιμούν ότι η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, με το τελικό ύψος να φθάνει στο 5,4%. Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 4,5% – 4,75%.  

Την ίδια στιγμή, σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι νέες παρεμβάσεις κι από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία βλέπει τον «δομικό» πληθωρισμό να καταρρίπτει ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.  

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια, ναι μεν βοηθούν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού κύματος, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και επομένως, περιορίζουν τη ζήτηση για πετρέλαιο. 

Διαβάστε ακόμα:

Eκλογές τον Μάιο, μέτρα και διαχείριση στην (διακομματική) οργή και τα δυο deal της εβδομάδας

Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

Η Ελληνίδα που μιλά σε όλον τον κόσμο για την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Αθήνας