(last update 12.00) Θετικά πρόσημα καταγράφονται την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης, χάρη στη σταδιακή υποχώρηση των τραπεζικών ανησυχιών. Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα, καθώς ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει μια νέα «Credit Suisse» στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες είναι οι μεγάλες «πρωταγωνίστριες», καθώς οι διαβεβαιώσεις για την επάρκειά τους έναντι της τρέχουσας κρίσης οδηγούν στο +5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ ενισχύεται κοντά στο 3%, ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν και οι Motor Oil, ΕΛΠΕ, Titan, Viohalco. Ράλι άνω του 7% παρουσιάζει, επίσης, η Ελλάκτωρ, ενώ η Jumbo κατρακυλάει κατά 5%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,53% και διαμορφώνεται στις 1.043,18 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.027,47 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.034,42 έως 1.046,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. ευρώ αφορούν «πακέτο» στον ΟΤΕ.

Σχεδόν στο +5% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, παρέχει σημαντικά στηρίγματα στο ταμπλό, καθώς βρίσκεται στο +4,83% και τις 794 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην χθεσινή ανοδική αντίδραση.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, ενισχύεται δυναμικά κατά +4% και φλερτάρει με τα 4,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank εκτινάσσεται στο +4,5% και το 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank εκτοξεύεται κατά +5,7% και ανακτά το 1,3 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να αναρριχάται κατά +4,7% και να επιστρέφει άνω του ψυχολογικού ορίου των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,49% 1,152 ευρώ
  • Eurobank +5,78% 1,309 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,04% 4,696 ευρώ
  • Πειραιώς +4,69% 2,01 ευρώ

Ανοδικά τα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,68% και 2.541 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται κατά +2,8% και προσεγγίζει τα 8 ευρώ, ενώ άνω του 2% καθορίζεται η άνοδος για τις Motor Oil, ΕΛΠΕ, Titan και Viohalco. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, κάνει άλμα στο +7% και το 1,96 ευρώ. ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και Autohellas έπονται τουλάχιστον στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Jumbo χάνει 5,3% και διολισθαίνει στα 20 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (1,155 ευρώ).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,68% και 1.516 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +4,3% και τo 1,59 ευρώ, ενώ Τεχνική Ολυμπίακή και Profile κερδίζουν άνω του 3%. Άνοδο άνω του 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των IDEAL, Premia, EXAE, ΕΥΑΘ και Intracom. Η μετοχή της Attica Bank, δε, αυξάνεται στο +5,3% και τα 11,9 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 72 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 72,1 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν 

  • Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στα 13,3 ευρώ, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και «μαζεύοντας» τις μεγάλες απώλειες του μήνα (-13% στις τελευταίες 30 ημέρες). Το πρωί δε, «πέρασε» πακέτο αξίας 12,4 εκατ. ευρώ.
  • Η μετοχή της Πειραιώς, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, επιστρέφει άνω των 2 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την ευρύτερη βελτίωση του κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες. Στα 6 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος.
  • Η μετοχή της Eurobank σκαρφαλώνει εκ νέου άνω του 1,3 ευρώ, «μαζεύοντας» τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Στα 2,5 εκατ. ευρώ η αξία των σημερινών συναλλαγών.
  • Η μετοχή της Ελλάκτωρ αναρριχάται άνω του +7%, στην καλύτερη συνεδρίαση από τις 20 Ιανουαρίου. Προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ. Κοντά στα 200.000 ευρώ ο τζίρος 
  • Η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 5%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένο Μάιο. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 1,155 ευρώ, κάτι που εξηγεί τη σημερινή κάμψη.

Βελτιωμένο το κλίμα, παραμένει η αβεβαιότητα

Τα απόνερα της τραπεζικής συμφωνία μεταξύ Credit Suisse και UBS, χάρη στην οποία απετράπη η άτακτη κατάρρευση της πρώτης, εξακολουθούν να φθάνουν στις «ακτές» της Λεωφόρου Αθηνών, με τους επενδυτές να παραμένουν νευρικοί, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στις πιθανές επιπτώσεις επί του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Τόσο δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και μέσω της σημερινής έκθεσης του DBRS, διαφαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες (προς το παρόν) είναι επαρκώς θωρακισμένες έναντι της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης, κάτι το οποίο έρχεται να παράσχει στηρίγματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ευρύτερη επενδυτική αναταραχή, σε συνδυασμό με τη «βουτιά» στην αγορά των τραπεζικών ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης (AT1), εξακολουθούν να επηρεάζουν το κλίμα, καθιστώντας τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι ήδη αναζητούν την επόμενη «Credit Suisse».

Βέβαια, η έντονη ανησυχία των πρώτων ωρών έχει αναμφίβολα υποχωρήσει.

Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών, καθώς σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ πιθανό οι νομισματικές αρχές των ΗΠΑ να ανακόψουν την πορεία αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας ότι η επιδιωκόμενη πιστωτική σύσφιγξη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέες παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζονται και την τρέχουσα εβδομάδα, με τις Fourlis (σήμερα) και Titan (αύριο) να δημοσιεύουν τις δικές τους οικονομικές καταστάσεις για το 12μηνο του 2022.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει αξιοσημείωτα κέρδη στο +1,27% και τις 446 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,3%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,3%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,2% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν άνοδο κατά τουλάχιστον 120 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε σταθεροποιητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,60% και τα 68,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,76% και τα 74,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,61% και τα 1.970 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο

Dr Truth: Αυτή είναι η “Ανδρόπαυση” – Η χαμηλή τεστοστερόνη, η αιώνια λίμπιντο και το ανίκητο DNA

Πώς προχωρά το project για την πλωτή mega – μαρίνα με κατοικίες στη νότια Κέρκυρα (pics)