ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό «γύρισμα» στη Wall Street – Ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (upd)

Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης - Στο 3,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη τουριστική πτήση της Virgin Galactic – Άλμα για τη μετοχή

(Last upd 22.00) Σε θετικό έδαφος επιστρέφει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,36% και ανέρχεται στις 35.249 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο στο +0,19% και τις 4.476 μονάδες. Αντιστοίχως, ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται κατά 0,21% στις 13.751 μονάδες.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,2% τον προηγούμενο μήνα έναντι 3% τον Ιούνιο. Η επίδοση του Ιουλίου, όμως, αποδείχθηκε χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (3,3%).

Μάλιστα, παρά τη μικρή άνοδο, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, διατηρούμενος σε τροχιά σύγκλισης με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%).

Η θετική «εικόνα», εύλογα, επηρεάζει τα «στοιχήματα» για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, η οποία διατηρεί τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα τραβήξουν «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σύσφιγξης.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα παράσχει ώθηση στην εγχώρια οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια, λόγω του υψηλού κόστους χρήματος.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με την Disney να παρουσιάζει κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου, οδηγώντας τη μετοχή στο +2%.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον το 90% των εισηγμένων του S&P 500 έχει προχωρήσει σε δημοσίευση των τριμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, με τα 4/5 να παρουσιάζουν επιδόσεις καλύτερες του εκτιμώμενου.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την προοπτική κορύφωσης των επιτοκίων, έρχεται να εδραιώσει το σενάριο περί «ομαλής προσγείωσης» της εγχώριας οικονομίας. Με ό,τι θετικό συνεπάγεται για τις αμερικανικές μετοχές.

Διαβάστε ακόμα

MSCI Standard Greece: Τι περιμένουμε από τη σημερινή αναδιάρθρωση – Η σχεδόν βέβαιη Πειραιώς και ο άγνωστος Χ της ΤΕΝΕΡΓ

Morgan Stanley: Μεγάλη αύξηση της τιμής-στόχου για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,40 ευρώ (πίνακες)

Τράπεζες: «Παράθυρο» ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές – Οι δείκτες MREL και οι εκδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""