ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ – Στο 3,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο (γράφημα)

Παρά τη μικρή άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος δείκτης τιμών αποδείχθηκε καλύτερος του αναμενόμενου - Στο 4,7% ο «δομικός» πληθωρισμός - Αυξάνονται οι προσδοκίες για «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις

Απολύτως ικανοποιητικά αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος παρότι «τσίμπησε» ελαφρώς κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, αποδείχθηκε χαμηλότερος των εκτιμήσεων.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσια βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,2% τον προηγούμενο μήνα έναντι 3% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν άνοδο στο 3,3%.

Παρά τη μικρή άνοδο του Ιουλίου, ο πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, διατηρούμενος σε τροχιά σύγκλισης με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%).

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδος της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7%, δηλαδή εντός του στόχου των οικονομολόγων.

Πηγή CNBC

Σε μηνιαία βάση, παράλληλα, τόσο ο γενικός όσο και ο «δομικός» δείκτης ανήλθαν μόλις στο +0,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.

Στον απόηχο των παραπάνω στοιχείων, το αμερικανικό χρηματιστήριο αντιδράει θετικά, καθώς λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τα προσυμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν άνοδο σχεδόν 200 μονάδων.

Κι αυτό φυσικά, σχετίζεται άρρηκτα με τα «στοιχήματα» για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, η οποία διατηρεί τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα τραβήξουν «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σύσφιγξης.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα παράσχει ώθηση στην εγχώρια οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια, λόγω του υψηλού κόστους χρήματος.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι το αμερικανικό δολάριο, το οποίο επωφελείται από τα ανεβασμένα επιτόκια, αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά τουλάχιστον 0,4%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα του 1,10 ανά ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

MSCI Standard Greece: Τι περιμένουμε από τη σημερινή αναδιάρθρωση – Η σχεδόν βέβαιη Πειραιώς και ο άγνωστος Χ της ΤΕΝΕΡΓ

Morgan Stanley: Μεγάλη αύξηση της τιμής-στόχου για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,40 ευρώ (πίνακες)

Τράπεζες: «Παράθυρο» ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές – Οι δείκτες MREL και οι εκδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""