Στη δημοσιότητα θα δοθούν το απόγευμα της Τετάρτης τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve (1 και 2 Νοεμβρίου), τα οποία οι αναλυτές περιμένουν προκειμένου να κάνουν τις προβλέψεις τους για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Η προσοχή, μεταξύ άλλω, εστιάζει στο κατά πόσο πλειοψηφική ήταν η απόφαση των τραπεζιτών για ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία είχε ως στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο).  

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές επικεντρώνονται και στη στήριξη που έλαβε η δήλωση του επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου (αυτήν τη στιγμή το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,75% – 4%).  

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της 2ης Νοεμβρίου, ο Πάουελ παρότι άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση του ρυθμού σύσφιγξης, εντούτοις υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα φθάσουν τελικά σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αρχικά περίμενε. Κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο 2023 το βασικό επιτόκιο δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 5%.  

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι πράγματι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί, κάτι που σημαίνει ότι η παρέμβαση θα είναι μεγέθους 50 μονάδων και όχι 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αναλυτές φοβούνται ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα ξεπεράσει εντέλει τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς πλέον προεξοφλούν ότι θα κορυφωθεί πέριξ του 5% το επόμενο έτος (4,5% – 4,75% η επίσημη πρόβλεψη της Fed. 

«Νομίζω ότι υπάρχει ενότητα γύρω από την ανάγκη τα επιτόκια να φθάσουν υψηλότερα» τονίζει ο Καρίμ Μπάστα, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Management. «Οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ενότητα μέχρι στιγμής. Τα πρακτικά του Νοεμβρίου πιθανώς θα αποκαλύψουν την ύπαρξη συναίνεσης στην ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης, αλλά και μικρότερης συναίνεσης για το τελικό ύψος των επιτοκίων» σχολιάζει, από την πλευρά της, η οικονομολόγος του Bloomberg, Άννα Γουάνγκ.   

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό στοιχείο για τις αγορές και την οικονομία είναι το πότε ακριβώς η Fed θα νιώσει επαρκώς ικανοποιημένη με την πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ώστε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτήν τη στιγμή ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται στο 7,7% (στοιχεία Οκτωβρίου), μειωμένος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Όμως, η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», γεγονός το οποίο «συντηρεί» τις αυξημένες πιέσεις στο πληθωριστικό σπιράλ.  

Διαβάστε επίσης

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες

Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής