Το πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, το αργό επηρεάζεται από μια ευρύτερη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων κατά την έναρξη της εβδομάδας.

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε σχεδόν 2% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 0,9% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι θα συναντηθούν εντός της ημέρας μετά την επανέναρξη των συνομιλιών από τους διαπραγματευτές. Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουνίου, υποχώρησε 0,8% στα 70,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Ιουλίου υποχώρησε κατά 0,9%.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού κινδυνεύει να σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία απώλεια τον Μάιο. Αν επαληθευτεί αυτό, θα είναι η χειρότερη επίδοση από το 2017. Εκτός από τις επιπτώσεις της διαμάχης για το χρέος, οι traders ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στη ζήτηση της ενέργειας η ισχνή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που διαπραγματεύονται παράγωγα που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων είναι πιο απαισιόδοξοι εδώ και μια δεκαετία.

«Παρά τις ελπίδες για την επανάληψη των συνομιλιών, υπάρχουν κίνδυνοι ότι μια συμφωνία θα καθυστερήσει μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγορών της Saxo Capital Markets. Ακόμη και αν επιτευχθεί μια συμφωνία, μπορεί να ακολουθήσει αποστράγγιση ρευστότητας καθώς το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ομόλογα και αυτό μπορεί να πλήξει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ανέφερε ο ίδιος.

Εκτός του αργού υποχώρησαν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index έχει χάσει περίπου 9% φέτος και σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη του 2021 την περασμένη εβδομάδα.

Στον Καναδά, εν τω μεταξύ, η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην επαρχία που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, την Αλμπέρτα, παρέμεινε ασταθής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημαίνει ότι οι αγοραστές αντιμετωπίζουν περικοπές στην προσφορά. Τουλάχιστον δύο αγοραστές ειδοποιήθηκαν για ανωτέρα βία και μειώσεις στις παραλαβές τους καναδικού αργού χαμηλού θείου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Διαβάστε ακόμη

Fast track δεύτερες εκλογές μετά τoν θρίαμβο της ΝΔ – Στις 25 Ιουνίου, πιθανόν, οι δεύτερες εκλογές

Τζέιμς Χάνος: Ο ελληνοαμερικανός επενδυτής που κόντραρε την Tesla του Έλον Μασκ (pics)

Στη Ρόδο ο αντιπρόεδρος της Cisco για το πρόγραμμα ψηφιακών νομάδων

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ