ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα πιέσεων στη Wall Street – Ανησυχία για τα αμερικανικά ομόλογα (upd)

Στο 5,1% η απόδοση στα 2ετή ομόλογα, στο 4,4% στα 10ετή - Αρνητικός ο αντίκτυπος από τις δηλώσεις της Fed - Σε χαμηλό 6μηνου η στερλίνα, σε πτώση και το ευρώ

(last update 22:35) Σημαντικές πιέσεις δέχεται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενόσω οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σκαρφαλώνουν σε νέο πολυετές υψηλό, μετά το σήμα της κεντρικής τράπεζας για επί μακρόν διατήρηση των υψηλών επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 316 μονάδες ή 0,92% και διαμορφώνεται στις 34.124 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί στο -1,42% και τις 4.339 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται αισθητά στο -1,54% και τις 13.261 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς την 3η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά, μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Παρότι διατήρησε σταθερό στο 5,25% – 5,50% το εύρος επιτοκίων (υψηλό 22 ετών), εντούτοις έστειλε σήμα υπέρ της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης -εφόσον απαιτηθεί- έως τα τέλη του 2023, ενώ προανήγγειλε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων για το 2024.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάσσεται την Πέμπτη στο 4,48% και φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στα 2ετή ομόλογα, δε, η απόδοση σκαρφαλώνει στο 5,14%. Σε άνοδο βρίσκεται και το δολάριο, το οποίο ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Η πορεία των ομολογιακών αποδόσεων των ΗΠΑ στη 10ετία

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα σφιχτή, κάτι που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν σε 201.000 για την εβδομάδα 10-16 Σεπτεμβρίου, μένοντας αισθητά κάτω των προβλέψεων των αναλυτών (225.000 αιτήσεις).

Η διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, αναμφίβολα, επηρεάζει περισσότερο τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες και τίθενται στο στόχαστρο των επενδυτών. Γι’ αυτό τον λόγο οι μετοχές των Tesla, Alphabet, Meta και Nvidia κινούνται την Πέμπτη προς χαμηλότερα επίπεδα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Klaviuo, η οποία έκανε ντεμπούτο στη Wall Street την Τετάρτη, υποχωρεί κατά περίπου 2%. Η μετοχή της FedEx κερδίζει 5%, χάρη στα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου τριμήνου. Η μετοχή της Cisco, τέλος, διολισθαίνει κατά 4%, στον απόηχο της εξαγοράς της Splunk έναντι 28 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""